Orosz hekkerek román honlapokat támadtak

Hírek Moszkovits János

A Killnet hekkercsoport vállalta magára a péntek reggeli kibertámadást, amelynek következtében átmenetileg elérhetetlenné vált a bukaresti kormány, a védelmi minisztérium, a határrendészet, az állami vasúttársaság és a romániai OTP Bank honlapja – közölte a bukaresti kiberbiztonsági igazgatóság (DNSC).

„A mai napon több, szolgáltatásmegtagadást okozó (DDoS) támadás érte romániai közintézmények és magánszervezetek honlapjait. A támadók a gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro és otpbank.ro weboldalakat vették célba azzal a szándékkal, hogy több forrásból érkező, hatalmas forgalommal történő terhelés révén elérhetetlenné tegyék ezeket. A támadást a Killnet kiberbűnözői csoport vállalta magára egy Telegram kommunikációs csatornán, és azzal indokolta, hogy a román állam Ukrajnát támogatja az Oroszországgal való katonai konfliktusban” – idézi az Agerpres hírügynökség DNSC közleményét.

Az intézmény nyilvánosságra fogja hozni a támadáshoz köthető IP-címek listáját.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közölte, hogy a kibertámadások elkövetői Románia határain kívüli hálózatok eszközeivel éltek. Az internetes hekkerek kihasználták a célba vett felületek kiberbiztonsági sérülékenységét, a megfelelő védelmi rendszerek hiányát, ezt pedig a weboldalak elleni támadásra használták fel.

Ami az orosz Killnet csoportot illeti, emlékezetes, hogy március elején egy videóban közölték: feltörték az Anonymous csoport weboldalát, amely február 25-én kiberháborút hirdetett Oroszország ellen Ukrajna lerohanása miatt. Az Anonymus feltörte az orosz állami hírügynökség, valamint több kiadvány honlapját, és olyan üzeneteket tett közzé, amelyek az orosz katonai műveletének befejezésére szólítottak fel. A Killnet erre reagálva azt állítja, hogy az internet tele van hamis információkkal, és hogy „ami a világban történik, annak előbb-utóbb meg kellett történnie”, mindezért pedig az Egyesült Államok, az Európai Unió és a jelenlegi ukrajnai vezetés a felelős. A Killnet a múlt hónapban a romániaihoz hasonló túlterheléses támadásokat intézett az Egyesült Államok, Észtország, Lengyelország, Csehország, illetve a NATO egyes honlapjai ellen.

 

Címlapkép: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek

További híreink