Óriási pénzhegyek halmozódtak fel az európai háztartásoknál

Hírek figyelo.hu

A járványkorlátozások elhúzódásával tovább halmozódik az a hatalmas összeg, amelyet az európaiak a szigor miatt nem tudtak elkölteni. Ha csak egy része visszatér a körforgásba, az jókora hátszelet adhat a kilábalásnak.

Az eurózóna háztartásai mintegy 500 milliárd eurót halmoztak fel, amit a járvány­korlátozások miatt nem tudtak elkölteni az Allianz biztosító csoport számításai szerint – írta a Bloomberg. Nagyságrendjében ez a pénzhegy megközelíti az Európai Unió kilábalási alapjának több év alatt elköltendő, 750 milliárd eurós keretösszegét.

Ha alábbhagy a járvány, például mert előrehalad a koronavírus elleni vakcinázás, és ennek a pénznek csak egy kis része is megmozdul, az hatalmas lökést adhat az európai gazdaságoknak.

Gazdaságonként különböző mértékben, hiszen az extra megtakarítások egyenlőtlenül oszlanak el, és a járványmutatók sincsenek szinkronban.

A pandémia munkahelyeket és egész gazdasági ágazatokat sodort veszélybe, érthető tehát a felhalmozás. Az elköltetlen összegek azonban nem csak ezért dagadtak.

Miközben a kormányok óriási kiadásokat vállaltak a munkahelyek – és ezzel a jövedelmek – megőrzésére, a háztartások rengeteg pénzt azért nem költöttek el, mert egyszerűen nem volt rá módjuk: bezártak az utazási irodák, éttermek, mozik, színházak, fürdők.

Arra, hogy mi történhet az ilyen elköltetlen pénzekkel a járvány második-harmadik hullámának lecsengése után, már lehet következtetni a tavalyi fejleményekből. A francia jegybank adatai szerint például a második negyedévben az előző három hónapban tapasztalt 19 százalékról a jövedelmek 27 százalékára szökött fel a megtakarítási ráta, a nyári járványszünetben azonban 17 százalékra esett vissza. A múlt év negyedik negyedéről még nincs adat, de a bank becslése szerint a járvány ismételt fellángolása megint 26 százalékra tolhatta fel a rátát. A bank arra számít, hogy a költekezési arány az idén folyamatosan nő, de csak a jövő év elején éri el a 2019-es szintet.

Franciaországban egyébként az elmúlt két hónapban negyedére esett vissza a regisztrált Covid–19-megbetegedések napi száma. Európában azonban tombol a járvány, kitolódik a gazdaságokra nehezedő nyomás enyhülésének a kezdete – nem véletlen, hogy egyre hangosodnak a politikai kritikák, amiért a vakcinázás vánszorogva halad. Ha a háztartások a visszatartott pénzeiknek csak az egynegyedét elköltik, az 1 százalékpontot adhat hozzá az eurózóna GDP-jéhez – idézte a Bloomberg Ludovic Subrant, az Allianz főközgazdászát.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink