Óriási érdeklődés volt a Telekom-aukción

Hírek Figyelo.hu

A várt árszint alatt jutott 5,2 milliárd forintnyi részvényéhez a Magyar Telekom a csütörtöki aukción. Elméletileg 414 forintos áron is vehettek volna, de erre semmi szükség nem volt, ugyanis a meghirdetett keret négyszeresére érkezett ajánlat, így 396,6 forintos átlagáron vásárolhatott be a Telekom – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A jelentős kereslet miatt a vártnál alacsonyabb átlagáron – 396,6 forinton – tudott vásárolni saját részvényeiből a Magyar Telekom a tegnapra meghirdetett aukción. Az 5,2 milliárd forintban maximált keretet teljesen felhasználta a társaság, ami nem is csoda, tekintve, hogy négyszer ennyi részvényt akartak neki eladni a befektetők.

A Telekom-részvények kereskedését a háromórás ajánlattételi és az azt követő ügyletkötési időszakra felfüggesztették, a tőzsdén délelőtt 10 óráig zajlott a kereskedés.

Vártak némi izgalmat a befektetők a tegnapi tőzsdei nyitóártól, de végül elmaradt a meglepetés, és az is kiderült, hogy az aukció másfél héttel ezelőtti bejelentését követően, a tender napjáig nem emelkedett érdemben az árfolyam.

A tegnapi nyitó árfolyamnak annyiban volt nagy a jelentősége, hogy ahhoz képest maximum 5 százalékos eltéréssel lehetett ajánlatokat beadni, így már reggel világossá vált, hogy a Telekom maximum 414 forintot adhat egy részvényért. Végül ennél 17 forinttal alacsonyabb átlagárral zárult a tender, a legmagasabb árszint, amelyet még a társaság elfogadott, 400 forint volt.

Az ügyletek teljesítése után a társaság tulajdonában lévő saját részvények száma a frissen megszerzett 13,1 millió darabbal együtt csaknem 22 millióra emelkedik.

A Telekom-papírokat a kereskedés utolsó fél órájára visszaengedték a parkettre, ahol 391 forintos áron folytatódott az üzletelés.

Nagy Nóra, az Erste szektorelemzője elmondta, a Magyar Telekom aukciójára beérkezett, a maximális érték majdnem négyszeresét kitevő ajánlattétel azt jelenti, hogy elsősorban intézményi befektetők lehettek aktívak a tenderen. Mindazoknak kedvező volt az aukció adta lehetőség, akik az osztalékszelvény leesése után egyébként is azt tervezték, hogy eladnak a Telekom-részvényeikből.

(Borítókép: photofriday, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink