Orbán Viktor: Ukrajna uniós csatlakozása nem egyezik a magyar nemzeti érdekkel

Hírek

Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó nincs – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint az EU-s szerződések a vétót nem ismerik, az unió alapszerződése azt mondja, hogy bizonyos témákban akkor jön létre döntés, ha minden tagállam egyetért.

Mi vagyunk az unió, az unió Budapesten, Varsóban van

– tette egyértelművé a miniszterlenök, aki szerint Ukrajna EU csatlakozása jelenleg nem magyar nemzetgazdasági érdek. ezért napirendre se kell tűzni. Azt javasolja, hogy Ukrajna csatlakozási tárgyálását ne kezdjék meg, akkor tűzzék napirendre, ha egyetértés van. Szerinte hiba a bizottság részéről, hogy ezt erőlteti, nincs előkészítve, először a tagállamoknak kellene megvitatnia.

Stratégiai partnerséget kell kötnie az uniónak Ukrajnával Orbán Viktor szerint, ez egy hosszú folyamat, de erre szükség,, Ukrajna túl messzi van szerinte. A kormányfő szerint nem tudni, hogy pontosan mekkora Ukrajna területe és lakossága

Eddig 100 milliárd eurót költött el az unió Ukrajnára, amit ha nem adtak volna neki, akkor az európai gazdaságok jobb állapotban lennének.

Ma az európai gazdaságok rossz állapotban vannak

-mondta a miniszterelnök.

Ennek ellenére szórja a pénzt, pedig azért küldik a pénzt Ukrajnába, hogy győzzőn a fronton, „pedig nem győz”. A kormányfő szerint a békére és a tűzszünetre kell költeni, nem a háborúra. Másrészről ha akarunk pénzt adni a háború folytatására, az a kérdés, hogy honnan, azaz a tagállamok befizetéséből, vagy hozzanak létre egy pénzügyi alapot, mindenki tegyen be oda forrást. A kormányfő ez utóbbi támogatja.

A cikk a Világgazdaság oldalán folytatódik

Ezek is érdekelhetnek

További híreink