Orbán Viktor szerint elkerülhetetlen volt az élelmiszerárstop

Hírek MTI

Januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap – közölte a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken a miniszterelnök.

Orbán Viktor jelezte:

csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpontfoglalás nélkül felvenni az oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben.

Csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között van erre lehetőség, továbbá a háziorvosok is fognak tartani valamelyik hétvégi napon, a szokásos rendelésen túl oltást – tette hozzá. Kifejtette: az új variáns, az omikron minden orvosszakértő szerint gyengébb, mint az előző, a delta, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene védekeznünk. A miniszterelnök mindenkit arra biztatott, hogy vegye fel az oltást.

Kitért arra is, hogy

február 15. után már csak oltás alapján jár a védettségi igazolvány, a védettségi igazolványból tehát oltási igazolvány lesz.

Kiemelte: a szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy támogassa a negyedik oltás felvételét, ezt a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megteheti.
Orbán Viktor mindenkit a vakcina felvételére biztatva arról beszélt, hogy már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig négy hónappal lehet, hat hónappal pedig javasolt a negyedik dózis beadatása.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy

olyan infláció van jelenleg egész Európában, amely eltéríti a gazdaságot a normális működéstől, és jó volna ugyan az inflációt megállítani az országhatárokon, de ez nem lehetséges, ezért az infláció negatív hatásainak tompítását kell célul kitűzni.

Két irányba kell védekezni: az egyik a bérek, nyugdíjak emelése, a másik, hogy ahol lehetséges, megfogják az árak emelkedését – közölte.

Emlékeztetett: a kormány bevezette a rezsicsökkentést, megállította az üzemanyagárak emelkedését és kamatstopot léptetett életbe. Mivel nőnek az élelmiszerárak, előírják, hogy október 15-ei szinten kell rögzíteni alapvető élelmiszerek árát, és ezekből az árukból mindig kell lenni a polcon, ezt ellenőrizni is fogják – közölte. Hozzátette: remélhetőleg mire a kitűzött 90 napos időszak letelik, addigra az európai infláció szintje is lejjebb megy.

(Borítókép: Orbán Viktor Miniszterelnök és a Korona vírusra felállított Operatív Törzs Sajtótájékoztatója. képen: Pintér Sándor belügyminiszterrel 2020.03.05. Budapest (Bach Máté, Magyar Nemzet)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink