Orbán Viktor: stratégiai nyugalomra van szükség, nem lehet kapkodni

Hírek vg.hu
A miniszterelnök egy hónap után szólalt meg újra élőben a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Erős két nap van mögöttem – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, miután a kormányfő Brüsszelben volt az EU-csúcson. A miniszterelnök szerint mindenki attól retteg, hogy az izraeli háború átcsaphat egy államok közötti háborúvá. A magyar hírszerzési jelentések szerint az izraeli válaszcsapás is ebbe az irányba való elmozdulást jelent.

Stratégiai nyugalomra van szükség, nem lehet kapkodni – mondta Orbán Viktor, aki szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy ne súlyosbodjon a helyzet a Közel-Keleten. Úgy látja, mindenki jobban jár, hogy ha sikerül lenyugtatni, féken tartani azt a konfliktust. Ugyanakkor az ukrán háború egy másik eset.

Háborús hangulat van Brüsszelben a miniszterelnök szerint.

Szegény ukránok borzalmasan szenvednek, ennek ellenére az álláspontunk az, hogy ez két szláv nép háborúja, amit minél hamarabb le kellene zárni.

A kormányfő szerint most a NATO is bekapcsolódott ebbe a háborúba, azzal, hogy kimondták, hogy NATO-katonákat is kell küldeni, a háborúnak egy másik fejezete kezdődött el. Hangsúlyozta, amíg nemzeti kormány van hatalmon, addig egyik oldalon sem fog Magyarország ebbe a háborúba belekapcsolódni.

A miniszterelnök szerint elő fognak jönni a gazdasági kérdések is a mostani kampányban, „csak ki kell bírni”, és a választópolgárok egyre inkább a béke irányába terelik majd a politikusokat.

Orbán Viktor szerint a szólásszabadság nehéz helyzetben van Nyugaton. Egy német bal-és jobboldali újságban ugyanazt lehet olvasni a fontos dolgokról. Ha eltér a véleményed a kijelölt központi iránytól, akkor ennek következményei vannak. A konzervatív konferencia esetében a catering cég vezetőjét megfenyegették – mondta a kormányfő. A Nyugat ott tart, hogy szankciók járnak a fősodortól eltérő vélemény miatt.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink