Orbán Viktor beszéde az Európai Ház – Ambrosetti fórumon

Hírek vg.hu
Politikusok és az üzleti élet képviselői is részt vesznek azon az észak-olaszországi gazdasági fórumon, ahol a miniszterelnök szólal fel Magyarország és Európa jövőjével kapcsolatban. Orbán Viktor az orosz–ukrán háborúról is beszélt.

A magyar elnökség fő célja a versenyképesség növelése – mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy észak-olaszországi gazdasági fórumon.

A kormányfő így fogalmazott: Ha arra várunk, hogy legyen egy béketerv, amelyet mindkét fél elfogad, sosem lesz béke. Mert az első lépés nem a béketerv. Az első lépés a tűzszünet.

Az Európai Ház – Ambrosetti fórumon, a Comói-tó melletti Cernobbióban, az üzleti élet, az ipar vezető személyiségei, diplomaták és kormánytagok találkoznak Olaszországból és külföldről egyaránt. Itt, a nyitónapon szólalt fel a magyar miniszterelnök is.

A magyarok érdekeit megvédjük otthon és megvédjük külföldön. Ma gazdasági fórum Olaszországban, holnap pedig irány Kötcse! – írta a közösségi oldalán a kormányfő péntek délelőtt.

A magyar elnökség fő célja a versenyképesség növelése. Ennek érdekében novemberben az EU tagállami vezetőivel egy versenyképességi paktumot szeretnének tető alá hozni – kezdte beszédét Orbán Viktor. Szerinte két fő probléma van:

  • az egyik, hogy bár az EU egy békestruktúra, most háború dúl a szomszédunkban,
  • a másik pedig a migráció, amely egyre jobban szétzilálja az uniót.

A versenyképesség erősítésével kapcsolatban három fő problémára hívta fel a figyelmet. Az első a zöldmegállapodás újragondolása, mert az jelenleg szembemegy az üzleti logikával A második a bürokrácia csökkentése.

Ha az emberek szeretnének versenyképesebbek lenni, akkor sokkal kevésbé bonyolult bürokratikus eljárásokra és egyébként is kevesebb bürokráciára van szükségünk – világított rá a miniszterelnök.

Végül a harmadik a befektetési környezet vonzóbbá tétele, mert jelenleg ott tartunk, hogy még az európai cégek is az unión kívül fektetnek be. Ha nem határozzuk meg a célt, akkor az együttműködés önmagában nem érték – emelte ki a magyar kormányfő, kiemelve, hogy piaci szempontból, nem pedig politikai szempontból van szükség több együttműködésre. A politikai unió versenyképesség szempontjából megöli az EU-t.

A védelem szempontjából azonban nagyon is szükség van az együttműködésre – tette hozzá. Az EU alapvető értékeiről nincs vita, azokat a szervezet alapszerződései tartalmazzák. Vannak azonban olyan kérdések, amelyekben eltérnek az álláspontok, például a háború, a migráció vagy a genderkérdés kapcsán. Ha ezekkel kapcsolatban politikai uniót próbálunk kialakítani, az szétzilálja az EU-t – derült ki a Magyar Nemzet tudósításából.

A migrációról is beszélt Orbán Viktor

Míg egyes országok a migránsok beengedése mellett döntöttek, és most gondokkal szembesülnek, más országok sosem léptek erre az útra – mutatott rá a kormányfő. A két teljesen eltérő helyzetet nem lehet egységesen kezelni, ezért az lenne a jó, ha lehetőség lenne kimaradni azoknak az országoknak, amelyek nem szeretnék követni a közös migrációs politikát.

A magyar miniszterelnök szerint a kérdés az, hogy miért nem tartozik a migráció a tagállami szuverenitás körébe, miért nem az egyes országok döntenek róla. Ha egy ország együtt akar élni a migránsokkal, mert úgy érzi, hogy ez jó a társadalom számára, tehesse meg.

De ha egy másik ország ezt túl kockázatosnak tartja például a terrorizmus, a közbiztonság vagy az államháztartásra nehezedő terhek miatt, miért ne lenne joga nemet mondani?

Az orosz–ukrán háborúval összefüggésben Orbán Viktor elmondta, hogy az első háborúja miniszterelnökként a délszláv háború volt, amelynek kapcsán Magyarország megtapasztalta, milyen veszélyes egy fegyveres konfliktus szomszédságában lenni. Ebből a tapasztalatból kiindulva gondolta úgy, hogy szükség van a békemisszióra.

Az első lecke, amit megtanult, az volt, hogy kommunikáció nélkül nincs esély a háború megállítására. Tehát szükség van a kommunikációra mind Ukrajnával, mind Oroszországgal – tette hozzá Orbán Viktor.

A második legfontosabb dolog a tűzszünet.

Ha arra várunk, hogy legyen egy béketerv, amelyet mind a két fél elfogad, sosem lesz béke. Mert az első lépés nem a béketerv. Az első lépés a tűzszünet – fogalmazott a miniszterelnök.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Piero CRUCIATTI / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink