Öntik a pénzt az agráriumba a román bankok

Hírek Figyelo.hu

Az agrárszektorban bővült a legnagyobb mértékben a kihelyezett hitelállomány ez év első felében Romániában.

A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai alapján ebben az időszakban 22,2 milliárd lejnyi (4,48 milliárd euró) kölcsönt nyújtottak a kereskedelmi bankok a mezőgazdasági vállalkozásoknak, ami az előző esztendő január–júniusához képest közel 17 százalékos növekedést jelent. A teljes hitelállomány tekintetében az agrárium részesedése változatlanul az ötszázalékos vonal alatt marad, pontosabban 4,6 százaléka az első hat hónapban kihelyezett 477 milliárd lejes (96,5 milliárd euró) összvolumennek.

A Ziarul Financiar (ZF) című gazdasági újság elemzése szerint több mint tízezer mezőgazdasági vállalkozást jegyeztek be az idei első negyedévben, ötször annyit, mint a múlt esztendő azonos periódusában. Ez elsősorban azért meglepetés, mert a 2020-as az utóbbi évtizedek egyik legnehezebb éve volt az ágazatnak.

„A tavalyi szárazság nagy gondokat okozott, főként a növénytermesztés terén.

A helyzet azonban aránylag gyorsan rendeződött, 2021 pedig összességében kiemelkedő termést ígér (csak búzából 11,33 millió tonnát takarítottak be, ez rekordmennyiség). A befektetők érdeklődését elsősorban az keltette fel, hogy a területalapú támogatás, az európai alapokhoz való aránylag könnyű hozzáférés, a gabonafélék történelmien magas ára és a várható rekordtermés okán az agrárium nyereséges szektornak számít” – próbálta értelmezni a jelenséget a ZF számára a képviselőház agrárbizottságának korábbi elnöke, Alexandru Stănescu. A történetet kétségtelenül izzásban tartja, hogy az EU az utóbbi években ráerősített az ágazat hitelekből történő finanszírozásának az ösztönzésére.

Ez a lendület önmagában is „érdekessé” teszi a mezőgazdaságot a hitelező bankok számára, de más serkentő tényező is érzékelhető a piacon.

A koronavírus-járvány gerjesztette pluszkihívásoknak való megfelelés érdekében létrehozott Agro IMM Invest finanszírozási program is nagymértékben hozzájárult a hitelezés magas szintjének a fenntartásához. Olyannyira, hogy a projekt eredetileg egymilliárd lejes (csaknem 202 millió euró) garantálási értékét a bankok kérésére megnégyszerezte az állam. „Az Agro IMM Invest esetében végzett felmérés tette indokolttá ezt a jelentős bővítést, miután bebizonyosodott, hogy a mezőgazdaság atipikus tevékenység. Az igény már a program elindítása utáni első két hónapban meghaladta a négymilliárd lejes értéket” – jelentette ki a Kis- és Középvállalkozások Országos Garanciaalapjának a vezérigazgatója, Dumitru Nancu a ZF Bankers Summit 2021 elnevezésű pénzügyi konferencia keretében.

Ezzel együtt Romániában az agrárium csak a második a banki „kedvencek” listáján, amelyet a kereskedelem vezet. Megelőzi viszont az építőipart és a szállításokat, holott abban van azért némi ellentmondás, hogy míg a mezőgazdaság tavaly – elsősorban a szárazság miatt – 15 százalékos visszaesést produkált, az építkezési iparág 16 százalékkal nőtt. Erre az évre fordított értékeket jósolnak a beruházók.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

Ázsiai és afrikai választ adnak a román munkaerőhiányra

(Borítókép: Nagy Melinda / Robert Harding RF / robertharding via AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink