Olimpia: gyújtogatás és vandalizmus lassítja a TGV vasutat

Hírek M. Cs.
Vandalizmus és gyújtogatás nehezíti a közlekedést az olimpiai megnyitó előtt – közölte a Világgazdaság.

A francia SNCF nemzeti vasúttársaság pénteken közölte, hogy éjszaka összehangolt szabotázsakció keretében több rongálás, köztük gyújtogatás is történt a távolsági nagy sebességű vonatokon (TGV), ami fennakadásokat okoz a közlekedésben órákkal a párizsi olimpia megnyitója előtt.

„Ez egy nagyszabású támadás a TGV-hálózat megbénítására” – tudatta az SNCF egyik vizsgálattal megbízott illetékese az AFP hírügynökséggel, hozzátéve, hogy számos útvonalon törölni kell a járatokat.

A több, egyidejűleg elkövetett, rosszindulatú cselekmény az atlanti, az északi és a keleti vonalakat érintette.

Ne utazzon, aki teheti!

Gyújtogatásokkal rongálták meg a vasúttársaság létesítményeit, az érintett vonalakon súlyos fennakadások vannak, és a helyzet a hétvégén nem is fog jelentősen javulni, míg el nem végzik a szükséges javítási munkákat.

A vonatokat más vágányokra terelték, de „sok járatot törölni kell majd” – olvasható a közleményben.

vandalizmus a délkeleti vonalat nem érintette, mivel „ott sikerült egyet megakadályozni”.

Az SNCF felszólította az utasokat, hogy halasszák el utazásaikat, és maradjanak távol a pályaudvaroktól.

Az Eurostar is érintett

Az Eurostar is közölte, hogy a London és Párizs közötti vasúti közlekedést is megzavarták a vandál cselekmények, több járatot törölni kellett, a működők menetideje pedig hosszabb.

„A Párizs és Lille közötti nagy sebességű vonalat érintő, összehangolt, rosszindulatú franciaországi cselekmények miatt a Párizsba tartó és onnan érkező összes nagy sebességű vonatot pénteken a hagyományos vonalra terelik. Ez körülbelül másfél órával meghosszabbítja a menetidőt” – közölte az Eurostar a közleményében.

Hétfőre áll csak helyre a forgalom

A párizsi Montparnasse pályaudvaron az utasok folyamatosan figyelték a kijelzőket, amelyek minimum harmincperces, de akár kétórás késést is jeleztek.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Hans Lucas via AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink