Októberben negyedmillióan kerestek állást

Hírek Figyelo.hu
Az álláskeresők száma 2020 októberéhez képest 19,6 a megelőző hónaphoz viszonyítva 1,6 százalékkal csökkent.

Idén októberben 246,3 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében, közel 60 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 102,8 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 41,8 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 126,1 ezer fő (51,2 százalék), felsőfokú végzettséggel 17,3 ezer fő (7 százalék) rendelkezett.

A tárgyhónapban 142,6 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 51,3 százaléka álláskeresési ellátásban, 48,7 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Az álláskeresők 42,1 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Októberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8 százalékos értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2021. június –augusztusi gördülő negyedévben 199,9 ezer főt tett ki, amely 4,1 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb.

Hazafelé tartanak a külföldi munkavállalók

A nyilvántartásban 18,7 ezer pályakezdő szerepelt, az összes álláskereső 7,6 százalékát tették ki.

A pályakezdő álláskeresők 39,6 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett, 4,7 százalékuknak felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 19,3 százalékos növekedés volt az egy évvel korábbi létszám viszonylatában.

A 94,5 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 38,4 százalékot tett ki.

Októberben a 25 éven aluli korosztályba 30,4 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és a felettiek száma 72,7 ezer fő volt. Az előbbiek 12,4 százalékot, az utóbbiak pedig 29,5 százalékot képviseltek az álláskeresők között. A tárgyhónapban összesen 32,2 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 11,4 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 18,3 százalékkal csökkent.

A foglalkoztatók összesen 25,6 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amelynek 46,6 százalékához igényeltek támogatást.

Az álláshelyek számában tartósan erős szezonalitás érzékelhető, ezért egyértelmű, a válság következményeként értékelhető tendencia nem mutatható ki – olvasható az NFSZ jelentésében. Összességében októberben 82,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 58,7 ezer maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 11,9 ezer volt, amelynek 60,7 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

A tárgyhónapban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 13,7 ezer volt, amely az összes álláshely 53,4 százaléka.

A foglalkoztatók összesen 544 személyt érintő csoportos létszámleépítésére vonatkozó döntést jelentettek be, amelyek az egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatás, a mérőműszer-gyártás, az egyéb információ-technológiai szolgáltatás, a vendéglátás, a vasúti, kötöttpályás jármű gyártása és a ruházati termék gyártása ágazatokat érintették.

Kismama-szövetkezetek: rengeteg kisgyermekes szülő jöhet vissza dolgozni

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink