Nincs a toppon a férfiegészség

Hírek Figyelo.hu

Elkészült a nagy potenciateszt, eszerint minden ötödik férfi problémákkal küzd, de nem megy orvoshoz – derült ki az Affidea Férfiegészség Központ több mint 10 ezer fős májusban készült kutatásából.

A VG.hu kiemelte: általánosságban elmondható, hogy a férfiak 14 százaléka hetente 4-5, míg közel harmada 3-4 alkalommal él nemi életet. Kiderült, hogy a férfiak 18 százaléka egyáltalán nem él szexuális életet, és minél idősebb valaki, annál jellemzőbb ez a helyzet: míg a 18-50 év közötti felnőtt férfiaknál csupán 13-15 százalékos ez az arány, addig az 51-65 év közötti korcsoportban már 22 százalékos, míg a 65 évnél idősebbek körében már 43 százalékra emelkedik ez a mutatószám.

A férfiak egyrészt félnek attól, hogy potenciazavaraik miatt nem sikerül teljesíteniük az ágyban, és a szégyenérzet miatt nem igen fordulnak orvoshoz ezzel a problémával

– mondta Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ urológus orvos szakmai vezetője.

A potenciazavar tehát jelen van a magyar férfitársadalomban, ennek ellenére kevesen fordulnak orvoshoz. A megkérdezettek 13 százalékánál fordult elő már az, hogy csődöt mondott az ágyban, de emiatt nem fordult semmilyen szakemberhez, további 7 százalék tudja is, hogy segítségre lenne szüksége, de azzal nincs tisztában, hogy kihez kellene fordulni.

Urológusnál csupán az érintettek 11 százaléka járt már potenciazavar miatt.

Fiatalabb korban a kapcsolati és lelki tényezők a meghatározók a szexuális életet illetően, azonban ahogy idősebbé válik valaki, egyre inkább befolyásolják biológiai tényezők is. Ilyen lehet például a hormonszintek változásai, az egészségtelen életmód okozta ártalmak, a különböző szív- és érrendszeri betegségek – mondta az urológus.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink