NFT-üzlet: történelmi mélyponton a majmos képek piaca

Hírek
Egykoron befektetők millióinak fantáziáját mozgatták meg a digitális portékák, mára azonban óriásit csökkent népszerűségük. Az NFT-k korának, úgy tűnik, leáldozott.

Közel 90 százalékkal, a másfél évvel ezelőtti csúcspont mintegy tizedére esett az NFT-k piacán mért kereskedési volumen az idei harmadik negyedévben, tragikus összképet festve ezzel az egykoron a világ egyik legfelkapottabb tőkepiaci szegmensének helyzetéről. Az elmúlt három hónapban mindössze 1,39 milliárd dollárnyi tokenizált kép cserélt gazdát – nagyságrendekkel maradva el ezzel a 2022 elején mért 12,6 milliárd dolláros forgalomtól.

A szegmens hanyatlására a leglátványosabban a Bored Ape Yacht Club majmos képein keresztül nyerhetünk betekintést: az NFT-piaccal szinte egybeforrt kollekció legolcsóbb darabjaiért 2022 májusában, a befektetői érdeklődés csúcspontján 268 ezer dollárt kellett kifizetni, ma azonban már ennek töredékéért, mindössze 56 ezer dollárért beléphetünk az unatkozó majmok büszke tulajdonosai közé.

A tágabban vett NFT-piac mélyrepülése azonban messze eltörpül a majmos képek forgalmi visszaesése mögött: 2021. augusztus 28-án, egyetlen nap leforgása alatt közel 54 millió dollárnyi emberszabású-token cserélt gazdát, míg idén október teljes egészében mindössze 23 millió dollárnyi forgalmat bonyolítottak le – a Bored Ape-gyűjtemény pedig már csak a hetedik helyre fér fel a kollekciók népszerűségi sorrendjében.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink