Hatalmas érdeklődés közepette – a Hungexpón a Sirha Budapest keretein belül – 17 szakácscsapat mérte össze a tudását az európai Bocuse d’Or-válogatón, és küzdött meg a lyoni világversenyre való kijutásért. A magyar team élén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje állt, mellette Nyikos Patrik dolgozott a boxban. A boxon kívül, a coach szerepében Széll Tamás koordinálta a munkát, a csapat elnöke Szulló Szabina volt.
A zsűri összefoglalói alapján a verseny ezúttal kiélezettebb volt, mint általában. Az első helyen Dánia végzett, a második helyezett Magyarországot a dobogó harmadik fokán Norvégia követte. Jerome Bocuse zsűrielnök kiemelte és megköszönte Magyarországnak az eddigi legkiválóbb európai szervezést. Az is kiderült, hogy a következő európai válogatónak Norvégia ad majd otthont.
A magyar csapat a következő ételeket készítette el a döntőben:
„Magyar Tavasz”
A három burgonyaféle felhasználásával elkészített vegetáriánus tányér ételei: Anuschka burgonya és tavaszi zöldek (konfitált burgonya sült póréhagymával, szárított csiperke “szarvasgomba” és ropogós burgonya virág).
„Őz Budapest”
A melegtányér ételei: őzcomb és kacsamáj “mozaik” gombákkal, boróka és tempura gyöngyökkel, őzgerinc és bélszín kacsazsírral és magyar fűszerekkel glazúrozva.
A felkészülés folytatódik: 2023-ban a magyarok is részt vesznek a Bocuse d’Or lyoni döntőjén, amely során a világ figyelme ismét a hazai gasztronómiára irányulhat.
(Borítókép: Balogh Zoltán, MTI)