Németországban is vizsgálat indult az Allianz ellen

Hírek D. GY.
A német biztosító vezérigazgatója elismerte, hogy „nem ment minden tökéletesen az alapkezelőknél”.

Az USA igazságügyi tárcájának és pénzügyi felügyeletének augusztus eleji lépése után a német felügyeleti hatóság (BaFin) is nyomozást kezdett a legnagyobb német pénzintézetnél, az Allianz biztosítónál. A Structured Alpha Funds nevű alapcsalád gigantikus veszteségei nyomán több befektető is pert indított a cég ellen – értesült a Reuters.

Beszakadt árfolyam

Az Allianz egyike a világ legnagyobb vagyonkezelőinek, összesen 2,4 ezer milliárd euró felett diszponál.

A befektetéseket olyan kötvénypiaci óriások kezelik, mint a Pimco és az Allianz Global Investors, utóbbi csaknem 600 milliárd dollárt. A BaFin többek között azt vizsgálja: a társaságnál ki tudhatott az alapkezelői divízión kívül arról, hogy néhány alap több milliárd dolláros veszteséget halmozott fel. Az Allianz szóvivője közölte: a biztosító rendszeres kapcsolatban áll a felügyelettel, és a jelenlegi ellenőrzés teljesen normális folyamat. Ám a biztosító a múlt hónapban, az amerikai vizsgálat elindítását követően bejelentette, hogy az eset hatással lesz a pénzügyi eredményeire is. Az eljárás augusztus 1-jei kezdete után az Allianz piaci értéke durván 7 milliárd euróval zuhant, az árfolyam 8 százalékkal szakadt be. A vártnál kedvezőbb második negyedéves eredmények folytán azonban utóbbi némileg visszakorrigált.

Perek sokasága

A Structured Alpha Funds alapcsalád befektetői (köztük amerikai nyugdíjalapok) közül többen azért indítottak pert, mert szerintük a cég félrevezette őket. A pandémia előtti csúcson az alapok 13 milliárd dollárnyi vagyont kezeltek, tavaly márciusban azonban kettőt közülük likvidálni kellett a veszteségek miatt – 80 százalékos értékvesztésre is volt példa.

Összesen 25 eljárás indult, 6 milliárd dolláros kár megtérítését követelve.

Az Allianz akkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy az invesztorok tisztában voltak a kockázatokkal. Később azonban Oliver Bäte, a vállalat vezérigazgatója elismerte: olyan új információk láttak napvilágot, amelyek a helyzet átértékeléséhez vezettek; nem ment minden tökéletesen az alapkezelőknél. Közölte továbbá, hogy az Allianz mélységesen sajnálja a történteket.

Jó második negyedév

Az Allianz második negyedéves nettó nyeresége 47 százalékkal, 2,23 milliárd eurósra nőtt az előző esztendő azonos időszakához képest. Az egy részvényre jutó összeg 41 százalékkal, 5,22 euróra bővült. A társaság szerint az idei pénzügyi évben az üzemi eredmény a korábbi várakozások felső szélén, 12 milliárd euró körül alakulhat.

A csőd szélén a legnagyobb román biztosító

(Borítókép: Oliver Bäte, az Allianz vezérigazgatója a német biztosítótársaság éves eredményét ismertetõ müncheni sajtóértekezleten 2019. február 15-én. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink