Német lapértesülés: 7,5 milliárd eurós forrástól eshet el Magyarország

Hírek vg.hu
A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy értesült, az Európai Bizottság szerint Magyarország nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett ígéreteit.

Budapest 17 intézkedéssel akarta megakadályozni, hogy az uniós költségvetésből származó neki járó forrásokat zárolják, de a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai értesülése szerint az Európai Bizottság arra tesz javaslatot, hogy a pénzügyminiszterek fagyasszanak be 7,5 milliárd eurót.

A hírre az euró 406 forintról 410-re drágult, majd onnan 408,6-ig korrigált vissza, az OTP pedig 11 ezer forintról hirtelen 700 forinttal zuhant.

A magyar kormánynak tehát arra kell számítania, hogy belátható időn belül milliárdokat vonnak meg az uniós költségvetésből és a Covid újjáépítési alapból. Mint a F.A.Z. megtudta, a bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett ígéreteit.

A bizottság ezért a jövő heti szerdai ülésén azt javasolja a tagállamoknak, hogy fagyasszanak be 7,5 milliárd eurót három kohéziós programból. Ezenkívül az újjáépítési alapból 5,8 milliárd euró folyósítását ezekhez a pontokhoz és további igazságügyi reformokhoz kötnék.

December 6-án az uniós pénzügyminiszterek döntenek a 7,5 milliárd euró befagyasztására vonatkozó ajánlásról a rendes költségvetésből, valamint a jogállamisági reform mérföldköveit tartalmazó újjáépítési terv elfogadásáról – mindkét esetben minősített többséggel. Így megmarad a befolyásuk, hogy lebeszéljék Budapestet arról, hogy megvétózza a multinacionális vállalatokra kivetett minimumadó bevezetését és az Ukrajnának nyújtott 18 milliárdos költségvetési támogatást.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink