Nem zárható ki három vagy akár négy idei kamatvágás sem

Hírek Járdi Roland
Kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely dacára az egy hónappal ezelőtti kommunikációjának, várhatóan folytatja a kamatcsökkentéseket. A Szabadság téren egyre inkább a Fedre figyelnek, jó eséllyel ugyanis szeptemberben végre Amerikában is megkezdődhet kamatvágási ciklus. Ha így lesz, az nagyban megkönnyíti a magyar jegybank munkáját.

„Bár a júniusi ülést követően Virág Barnabás MNB-alelnök hangsúlyozta, hogy új időszak kezdődik a monetáris politikában, nemrég arról beszélt, hogy idén 2-3 kamatcsökkentés is jöhet idehaza, és a júliusi döntés nyílt, ezzel pedig utalhatott arra, hogy akár folytathatja is a kamatcsökkentést az MNB. Úgy véljük tehát, hogy egyelőre nem lesz szünet a kamatcsökkentési ciklusban” – mondta a Világgazdaságnak Árokszállási Zoltán, a MBH Bank Elemzési Centrumának vezetője.

Kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését a monetáris tanács, amely az elmúlt hetek fejleményei alapján még meglepetést is okozhat. Jelenleg 7 százalékon áll a hazai alapkamat, minden esély megvan arra az elemzők szerint, hogy 25 bázisponttal, 6,75 százalékra mérséklődjön.

Pedig egy hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy egy időre befejezi a kamatcsökkentéseket a jegybank. Virág Barnabás alelnök a monetáris tanács kamatdöntését követő szokásos háttérbeszélgetésén jelezte, hogy mivel a külső környezetben nagyon erősek a kockázatok, amelyek szűkítik a jegybank mozgásterét, júliustól új szakasz kezdődik a hazai monetáris politikában. Árokszállási ezzel szemben arra mutatott rá, hogy az elmúlt két hétben egyértelműen mérséklődtek idehaza is a kamatvárakozások, és most már gyakorlatilag borítékolható, hogy az amerikai Fed is kamatot vág szeptemberben.

A legutóbbi MNB-kamatdöntés idején még nem volt ennyire kedvező a helyzet, az amerikai inflációval kapcsolatos kilátások valamivel pesszimistábbak voltak

– magyarázta az elemző, aki rámutatott, hogy az utóbbi hetekben beérkezett adatok és a Fedtől érkező kommentárok az inflációs kockázatok emlegetése felől egyre inkább egy esetleg további munkaerőpiaci gyengülés elkerülésének irányába mozdultak el. Szerinte ez figyelemre méltó változás, és alátámasztja a piaci várakozások enyhülését a tengerentúli kamatpályával kapcsolatban. Emiatt lettek bátrabbak az árazások a hazai kamatkilátásokkal kapcsolatban is. Erre ráerősíthetett, hogy Virág Barnabás is, aki azt az üzenetet közvetítette korábban, hogy a nemzetközi kamatkilátások kulcsfontosságúak lehetnek a hazai kamatkilátások szempontjából.

Javult a magyar kockázati megítélés a költségvetési kérdés rendezésével

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője is úgy látja, a legutóbbi, június 18-i kamatdöntő ülés óta eltelt időszakban több kedvező folyamatot láthattunk. Egyrészt bár a júniusi maginfláció emelkedett, a headline infláció 3,7 százalékra csökkent. Másrészt, Magyarország kockázati megítélése is kismértékben javult, a nemrég bejelentett kormányzati intézkedések, bár inflációnövelő hatásúak lehetnek, de közelebb hozhatják a költségvetési hiánycél elérését.

A forint ezzel párhuzamosan kismértékben erősödni tudott az euróval és nagyobb mértékben a dollárral szemben, miközben jelentősen erősödtek az amerikai kamatvágási várakozások, ami fontos szempontja az MNB-nek a kamatvágási mozgástér kapcsán. Ráadásul az Európai Központi Bank elnöke is óvatosan utalt rá, hogy szeptemberben folytatódhat a kamatvágási ciklus.

Varga Zoltán szerint összességében ezek a tényezők lehetővé teszik, hogy az MNB ismét 25 bázisponttal csökkentse a kamatszintet, majd augusztusban szünetet tartson. A szeptember 24-i ülésen pedig az EKB és a Fed szeptemberi döntésének függvényében folytatódhat a hazai kamatvágási ciklus.

Hozzátette, ha szeptemberben a Fed és az EKB is kamatot vág, illetve a hazai inflációs folyamatok sem erősödnek meg nagymértékben, szeptemberben újabb kamatvágás jöhet, majd novemberben vagy decemberben még egy. Összesen tehát még három, egyenként 25 bázispontos kamatvágást vár jelenleg az idei évben.

Van még így is bizonytalansági tényező

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybank a keddi ülés kapcsán nem adott egyértelmű iránymutatást, nagyjából ugyanakkor esélyt ad a 25 bázispontos kamatvágásnak és a kamattartásnak. Ugyanakkor várakozásai szerint most nem fog lépni a jegybank, és elsősorban a piaci bizonytalanságra hivatkozva kivár, annál is inkább, mert a kamatpályát még mindig legnagyobb mértékben a pénzpiaci környezet befolyásolja. Ugyanis hiába alakul a korábban vártnál érdemben kedvezőbben az infláció, ha a nagy jegybankok (Fed, EKB) folyamatosan felfelé tolódó kamatpályája az MNB mozgásterét is beszűkíti.

Az elemző rámutatott, az EKB már júniusban megkezdte a kamatcsökkentést, azonban a kommunikációjában továbbra is óvatos maradt, változatlanul adatvezérelt döntéshozatal jellemzi. A lassuló infláció ellenére az eurózóna jegybankja esetében is azt láthatjuk, hogy ki van téve a Fed kamatpolitikájának. A Fed esetében a legutóbbi inflációs és munkaerőpiaci adatok már kedvezőbb képet festenek a várható kamatpályát illetően, amit a döntéshozók kommunikációs szinten is erősítenek. Emiatt, ha nem történik valami váratlan esemény, szeptemberben megkezdődhet a kamatcsökkentés az USA-ban is, amelyet várakozásaink szerint még egy követhet idén – vélekedett Molnár Dániel.

Nem zárható ki három vagy akár négy idei kamatvágás sem

Az elemzők többsége szerint idén még három kamatvágásra van kilátás, ugyan a júliusi döntés után augusztusban várhatóan megáll majd a jegybank, szeptemberben újraindíthatja a kamatcsökkentési ciklust. Van, aki nem zárja ki azt sem, hogy még bátrabb lesz az MNB.

Egyelőre tartjuk azt a várakozásunkat, hogy év végéig 6,5 százalékra csökkenhet az alapkamat, de ebben lefelé mutató kockázatok vannak. Ha a következő hetek piaci folyamatai és a beérkező nemzetközi és hazai makroadatok több kamatcsökkentésre is lehetőséget adnak.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Világgazdaság / Kallus György

Ezek is érdekelhetnek

További híreink