Nem sztrájkolhatnak a ferihegyi dolgozók

Hírek Figyelo.hu
A légiforgalmi irányítók már keddtől beszüntették volna a munkát.

Határozatlan időre léptek volna sztrájkba a HungaroControl légiforgalom irányítói Ferihegyen, miután a bértárgyalások nem jártak sikerrel. A navigációs cég a járványra hivatkozva nem tud nagyobb emelést ajánlani. A dolgozók már keddtől beszüntették volna a munkát.

Sztrájkot terveznek a légi irányítók

A légiforgalmi szolgálatok folyamatosságának fenntartása és a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges feladatokra való felkészülés érdekében a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni, valamint – amennyiben annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenység ellátásához szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni – írja az ATV a Magyar Közlönyben megjelent rendeletre hivatkozva.

A másikat szabályt a veszélyhelyzet során a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a Covid-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében hozták. Ebben a következők olvashatók a sztrájkról:

A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl

honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak

a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.

(Borítókép: A HungaroControl Zrt. budapesti képzési központjában 2017. március 28-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink