Nem számít amerikai kamatvágásra a piac

Hírek vg.hu
Ha a szerda reggeli friss inflációs jelentés kedvezőtlen lesz, akkor valószínű, hogy a jegybankárok többsége legfeljebb egy idei kamatvágást jelez, míg kedvező adatok esetén szélesebb tábora lehet a két kamatvágás prognózisának. Elemzők úgy vélik, a medián egy- vagy kétvágásos értéke egyúttal a kamatcsökkentési periódus startjának időpontjára is erős jelzést ad.

A Fedet kielőző EKB-kamatvágás s az európai jegybank ezt követő héjakommunikációja után ismét az amerikai döntéshozók vannak műsoron. Érdemi kamatlépés vagy komolyabb bejelentés a szerdai Fed-ülésen nem várható, annál izgalmasabb lehet a döntéshozók kamatvárakozásait tükröző dotplot tábla

Legjobb lenne, ha a jegybankárok nyaralni mennének

A tavalyi gyors kamatemelési sorozat befejezése után a Fed tisztviselői továbbra is egyetértenek abban, hogy a stabil növekedéssel és tapadós inflációval megáldott amerikai gazdaság számára a legjobb lépés az lenne, ha a jegybankárok nem lépnének, hanem inkább kivennék a nyári szabadságukat.

Így esélyt adhatnak maguknak, hogy őszig felmérjék, hogyan áll a munkaerőpiac és az infláció egy évvel azután, hogy két évtizedes csúcsra emelték a kamatlábakat.

A piaci várakozások szerint az amerikai jegybank szerdán stabilan tartja a rövid távú irányadó kamatát a már megszokott 5,25–5,5 százalékos tartományban. Emellett az is nagyon sanszos, hogy fenntartják azt az iránymutatást, amely szerint a jövőben a kamatmozgások nagyobb valószínűséggel mutatnak lefelé, mint felfelé.

Ennek fényében nem annyira meglepő, hogy a kamatprognózisok kerültek reflektorfénybe. Ráadásul a szerda reggeli inflációs adatok még az utolsó pillanatban is finomíthatnak a tábla eloszlásán.

Márciusban még a legtöbb jegybankár két-három idei kamatvágással számolt, ám az egymást követő kiábrándító inflációs jelentések nyomán áprilisban már azt is kétségbe vonták, hogy lehet-e ebben az évben akár egyetlen kamatvágás is.

Döntő lehet a szerdai inflációs hír

Most arra lehet számítani, hogy kevezőtlen friss inflációs jelentés esetén a tisztviselők legfeljebb egy idei kamatvágást prognosztizálnak, míg ha kedvező adatok érkeznek, akkor szélesebb tábora lehet a két kamatvágás prognózisának.

Mivel a Fed júliusban és szeptemberben ismét ülésezik, sok befektető azt feltételezi, hogy ha két kamatvágás lenne a medián-előrejelzés, akkor szeptemberig megkezdődhet a kamatcsökkentés, ám ha a medián csupán egy vágás, akkor az őszi-téli startot jelenthet.

Most a medián elég erős jelzést adhat a start időpontjára – mondta Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza. Hozzátette: az is nehezíti a tisztánlátást, hogy mind a héják, mind a galambok mélyen hallgatnak, nincs igazán aktív agitáció egyik oldalon sem.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó:Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink