Nem siet az EP az új biztosok megszavazásával

Hírek D. Gy.
Nagyon valószínűtlen, hogy Ursula von der Leyen csapata novemberben neki tudna látni a munkának. A késlekedés sokba fog kerülni, mert az új Európai Bizottság életbevágóan fontos döntések előtt áll.

A bürokrácia elől nem lehet menekülni, még akkor sem, ha az Európai Bizottság összeállításáról van szó. A bonyolult időzítési procedúrák, a meghallgatások, valamint a biztosjelöltek hosszadalmas összeférhetetlenségi vizsgálatai szertefoszlatták a novemberi indulással kapcsolatos reményeket.

Az új bizottság legjobb esetben is csak december elején állhat munkába – értesült európai parlamenti képviselőktől és diplomatáktól a Politico című brüsszeli lap. A nyári szabadságról visszatérő brüsszeli bürokraták számára durva ébredést jelentett az Európai Parlament időbeosztásának bonyolult belső működése. A folyamatokat még tovább lassítja, hogy a következő bizottsági ciklus kezdete a karácsony előtti időszakra esik.

Nem sietik el, holott az új Európai Bizottság előtt égető problémák sorakoznak

Az Európai Parlament láthatóan nem siet a biztosok következő csoportjának megszavazásával, nem sürgeti őket, hogy kezdjék meg a munkát az olyan kulcsfontosságú területeken, mint a a piaci verseny, a védelem és a kereskedelem, holott az orosz–ukrán háború és a közelgő amerikai választások miatt életbevágóan fontos döntés-előkészítő munkát kellene minél gyorsabban elvégezni.

A szeptember végére időzített parlamenti meghallgatások eredeti ütemterve túlságosan optimista volt – mondta egy magas rangú parlamenti tisztviselő a brüsszeli lapnak. A bürokrata szerint a késedelem részben a parlament bonyolult utazási naptárának a következménye (a képviselők szeptember utolsó és október első két hetére Strasbourgba utaznak). A meghallgatások általában Brüsszelben zajlanak, ezek áthelyezése Strasbourgba logisztikai rémálom lenne. Hozzátette azt is, hogy sietségre nincs ok, szerinte a parlament és a biztosjelöltek számára előnyös lesz a plusz idő. „A jelöltek minél több időt szeretnének a felkészülésre” – mondta.

Újabb Von der Leyen-kudarc

A borítékolható késedelem újabb kudarcot jelent Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára. Von der Leyen a nemek közötti egyensúlyt megteremtő intézményt szeretne létrehozni, nem törődve azzal, hogy a tagállamok mást szeretnének. Eddig mindössze kilenc női jelölt van, és számos uniós főváros ellenáll a nyomásnak, hogy férfi jelöltjeiket női jelöltekre cseréljék. A hét elején például a szlovén kormány hivatalosan is megerősítette, hogy Tomaz Vesel marad Ljubljana jelöltje.

A június eleji európai parlamenti választások után Brüsszel azt remélte, hogy az új bizottság minél hamarabb feláll. Eric Mamer, az Európai Bizottság fő szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy „az Európai Parlament feladata, hogy meghatározza a meghallgatások menetrendjét”.

Egy új bizottság felállítása mindig is időigényes és nehézkes folyamat, a tagállamok megnevezik jelöltjeiket, a bizottság elnöke pedig szétosztja a portfóliókat. Mindez persze hatalmas háttérlobbizás közepette történik.

Az előzetes tervek még arról szóltak, hogy az új testület még az amerikai elnökválasztás előtt, legkésőbb november 1-jéig munkába áll.

Ez az időzítés azonban most szinte biztos, hogy borul, mivel minden egyes biztosjelöltnek órákig tartó meghallgatáson kell részt vennie az EP képviselők előtt, s ezek csak október közepén kezdődnek. Az eredeti tervek szeptember végére időzítették a meghallgatások kezdetét.

Végtelen bürokrácia

Mindez azt jelenti, hogy a teljes bizottság végleges megerősítő szavazására csak a november utolsó hetében tartandó parlamenti plenáris ülésen kerülne sor, így a legjobb esetben is csak decemberben tudja megkezdeni a munkát az új bizottság.

Ráadásul az is benne van a pakliban, hogy az EP elutasítja a biztosjelöltet.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink