Nem minden tej látott tehenet

Hírek vg.hu
A növényi tej alatt a rizsből, zabból, szójából, kókuszból, mandulából, borsóból, kölesből, mogyoróból és még sorolhatnánk, mi mindenből készült fehér italokat értjük. Választék tehát van bőven, csak egy a baj, igazából egyik sem tej, és még csak nem is nevezhetnénk annak.

Szinte végtelen a tejszerű növényi italok listája – írja a Világgazdaság. Mi a közös bennük és miben különböznek? Ami egészen biztos, hogy az 1308/2013-as EU-rendelet szerint a gyártók és forgalmazók csak növényi italnak nevezhetik őket.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) rendszeresen foglalkozik – vizsgálja, teszteli – a szóban forgó termékeket, amelyek eredménye alapján felhívja a figyelmet néhány összetevővel, tápértékkel és egyéb jellemzőkkel kapcsolatos tudományos érdekességre. Ezek az információk segíthetnek eligazodni ebben a már rendkívül változatos termékcsoportban.

A tehéntej „egy vagy több egészséges tehén teljes fejéséből nyert, gyakorlatilag kolosztrumtól (előtej: a tej egy fajtája, amit az emlőmirigyek állítanak elő a terhesség késői szakaszában, valamint a szülés utáni néhány órában) mentes tejsavváladék” – magyarázza a TVE elemzése.

A tehéntejet és származékait világszerte több mint hatmilliárd ember fogyasztja, főként magas biológiai értékű fehérje- és kalciumtartalma miatt.

A tej előnyei mellett mindenképp fontos beszélni arról, hogy előfordulnak olyan rendellenességek, mint a tehéntej-allergia (CMA), amely az emberek körülbelül 0,5–3,5 százalékát érinti, valamint a laktózintolerancia, amelyben a populáció 5–65 százalékban érintett. Ám származástól függően nagy eltérések lehetnek az arányban. A tudatos vásárlók emellett megjegyzik: sok ember egyszerűen csak önszántából dönt a tejmentes diéta mellett, például egyes vegetáriánusok és a vegánok.

Mivel a tej természetes funkciója, hogy táplálja és elősegítse a fiatal emlősök növekedését, minden alapvető tápanyagot és többféle hormont tartalmaz. A tejtermelés fokozása érdekében a teheneket úgy tenyésztették ki, hogy több inzulinszerű növekedési faktort (IGF-I) termeljenek, és mivel a fejés ideje alatt általában újra vemhesek, ezért a progesztinek, ösztrogének és egyéb hormonok koncentrációja magas a tejben.

A tehéntej tehát makro- és mikro-, valamint növekedést segítő tápanyagok összetett kombinációját tartalmazza, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges táplálkozáshoz, azonban mindezek a tápanyagok más forrásokból is bejuttathatók a szervezetbe, ahogyan az sok társadalomban megvalósul, ahol hagyományosan alacsony a tejtermékbevitel. A vizsgálatok alapján az elemzés készítői kijelentik:

Meggyőző tudományos bizonyítékok nincsenek arra vonatkozóan, hogy a tejtermékek fogyasztása összefüggne a testtömeg szabályozásával, illetve a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri vagy más betegségek kockázatának csökkenésével.

„A tejfogyasztás gyermekekre gyakorolt hatásai kevésbé egyértelműek – folytatják a felsorolást a fogyasztóvédelmi anyag készítői –, mivel az ő tápanyagigényük a növekedés miatt nagyobb, és kevesebb tudományos adat áll rendelkezésre a hosszú távú hatásokkal kapcsolatban. A tej segít a növekedésben, ez pedig kockázatokkal és előnyökkel is járhat.”

A növényi italokat, fő összetevőjük típusa alapján, több csoportra oszthatják a tudatos vásárlók. „A különböző típusok tápértékükben eléggé eltérnek egymástól – hívják fel a figyelmet a teszt eredményének összegzői –, mint ahogy a tehéntejtől is.” Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy diétás igényeinktől függően bármelyik típusnak ki tudjuk használni az előnyeit, vagy el tudjuk kerülni, hátrányai miatt.

növényi tejek piaca 2

Onur Ozkan barista harmadik lett az SCA Latte Art Turkey bajnokságban. Növényi tejből készített különféle díszeket szív-, állat- és növényfigurákkal.
Fotó: Aytac Unal / ANADOLU AGENCY / AFP

Az Okostányér kezdeményezés – amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága közreműködésével állították össze –, tehát a hivatalos magyar ajánlás szerint, napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék elfogyasztása javasolt. „Viszont az ajánlás azt is megemlíti, hogy a növényi italok tápanyagtartalma jelentősen elmarad a tejétől, amit az étrend összeállításánál figyelembe kell venni” – mutat rá a TVE összeállítása.

A tápértékkel kapcsolatos gondok azzal kezdődnek, ha a növényi italokra a tehéntej helyettesítőjeként tekintünk. A vizsgálatokat végző szakértők a tíz legnépszerűbb márka (Alpro, The Bridge Bio, Joya, Happy, dmBIO, enerBIO-Rossmann, Vemondo-Lidl, Natur Aktiv, illetve Bio natura – Aldi, Auchan, Tesco) összesen 52 termékének összetevőit ellenőrizték.

A gabonatejek szénhidráttartalma, a felhasznált nyersanyagból származó keményítő miatt, magasabb a tehéntejénél, még akkor is, ha nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, ám a többi növényi típusnál alacsonyabb ez az érték. A növényi italok zsírtartalma általában sokkal alacsonyabb, és biológiailag teljesen máshogy hasznosul a szervezetben, mint a tehéntejé. A növényi alapú italok átlagos fehérjetartalma a szójaitalokban és a borsóitalokban a legmagasabb. A mandula-, zab-, kókusz- és rizsalapú italok átlagos fehérjetartalma nagyon alacsony. A tehéntejben sokféle vitamin és ásványi anyag jól hasznosuló formában van jelen, közülük kiemelkedő a kalcium. Sok növényi alapú ital értékes élelmi rostforrást biztosít, ennek mennyiségét is érdemes a címkén elolvasni vásárlás előtt. A növényi italoknál nem elhanyagolandó az ökolábnyom kérdése sem. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi vízre van szükség az előállításukhoz, ki kell-e vágni miattuk őserdőket, egyáltalán mekkora területre van szükség a növény termesztéséhez, illetve hogy milyen távolról szállítják az alapanyagot.

A kókusz vagy a mandula esetében számottevő hozzáadott szén-dioxid-kibocsátást okoz a szállítás, míg a rizsnek és a mandulának igen magas a vízigénye.

Végül, de nem utolsósorban, nem elhanyagolható szempont a termék íze.

Borítókép: A népszerű japán Tonkotsu Ramen bolt, az Ippudo a G7 számára készít növényi tejből levest. Fotó: Kohei Choji/Yomiuri/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink