Nem meglepő a drágulás az építőanyagoknál

Hírek Figyelo.hu
A jelentős magyar építőanyag-gyártási kapacitások ellenére sem tudta kikerülni a hazai piac a nemzetközi építőanyag-ipari trendeket, vagyis jellemző volt rá a drágulás és az akadozó alapanyag-ellátás. A szűk keresztmetszetek mentén bekövetkezett az, amitől minden gazdaságban tartani kell: a hiány. Mindeközben az anyagok szállítása (a kerülő útvonalak miatt) jelentősen drágult, a kereslet, az alapanyagok és a munkaerő elérhetősége is kiszámíthatatlanul változott, így a gyártók sem tudtak tervezni.

A mai építőanyag-piac nem merül ki az égetett alapanyagoknál (tégla, cement), egyre több kemikáliát és adalékanyagot használnak az alapozásnál, valamint a szerkezeti elemeknél. Sőt, már a gépészeti szerelést megelőzően be kell építeni a víz- és szennyvízrendszereket, az áramvezetékeket, a nyílászárókat, valamint a szellőző-légkondicionáló-fűtő rendszerek kiegészítőit. És ekkor csupán az építés első feléről-kétharmadáról beszéltünk, vagyis a beruházások legelején a modernkori fejlesztéseknek komoly az alapanyag- és eszközigénye, nem úgy, mint korábban, amikor megépítették a ház szerkezetét, és csak később, abba vésve, fúrva alakították ki a csatornarendszereket, illetve a gépészeti kiállásokat.

Az év elején bekövetkezett az összes kivitelező rémálma:

a fokozatos újranyitási várakozások és az enyhe tél felpörgette a keresletet, míg a kapacitások nem álltak készen az igények kielégítésére. Több alapanyagnál áruhiány lépett fel, és ez jelentős áremelkedést hozott Európa-szerte.

Ketyeg az ingatlanbomba

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője is figyelmeztette a magyar építési szakmát, hogy világszinten nehézségek jelentkeztek az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállításában. A nagy hazai gyártó vezetője megerősítette, hogy ezek a problémák nemcsak áremelkedést, hanem ellátási nehézségeket is okoznak.

A Mapei Kft. információi szerint e probléma várhatóan 2021 utolsó negyedévéig kitart.

Türelemre inti a felújítókat az újHÁZ Centrum is. Az építőanyag-kereskedő hálózat vezérigazgatója, Rázsóné Szórády Csilla szerint felvásárlási hullám nálunk egyelőre nem alakult ki, de a hőszigetelő anyagoknál a korábbi 2-4 nap helyett 2-4 hét is kell, mire megérkezik a rendelt áru, arról nem is szólva, hogy a korábbinál drágábban. Lapunk gyors piaci körképe szerint a legelterjedtebb EPS (a köznyelvben hungarocell) szigetelőtáblák (amelyekkel jellemzően a házak oldalát, a födémeket, a padlókat szigetelik) jelenleg a tavaly őszi áraknak hozzávetőleg a másfél-kétszeresébe kerülnek. Mindenesetre januártól márciusig az újHÁZ Centrumnál átlagosan 25-30 százalékkal drágultak az építőanyagok, a cég vezérigazgatója pedig éves szinten 15 százalékos emelkedésre számít.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

(Borítókép: epitoanyag—Mónus Márton, MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink