Nem marad segítség nélkül a zeneipar

Hírek Figyelo.hu

A mintegy 40 milliárd forintos élőzene-iparág eseményeinek több mint a 70 százaléka esik a március eleje és szeptember vége közötti időszakra – mondta el a Világgazdaságnak a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ vezető elemzője. Főző Zsolt rámutatott, hogy mivel a nyár eleje óta az 500 fő alatti fellépések megtarthatók, a koronavírus-járvány miatti korlátozások nem hiúsítják meg az összes ilyen rendezvényt ebben az időszakban.

Ugyanakkor a legnagyobb és leginkább jövedelmező rendezvények elmaradtak, amelyek pedig nem, azokon az érintett szereplők kisebb forgalmat bonyolítottak le, mint egy szokásos évben.

Pontos számokat az Artisjusnál tett jogdíjbejelentések alapján lehet majd közölni, de az már most látszik, hogy a kiesés több tízmilliárd forint lesz – értékelt.

A Hétfa becslése szerint körülbelül 40 ezer zenészt, iparági és háttéripari szakembert sújt a jelenlegi helyzet.

Alapvetően a zeneipar minden szegmensében nehezek a körülmények, ám a legjövedelmezőbb láb (a bevételi csatornák között 60 százalékos aránnyal) éppen az élőzenei. A produkciók jövedelme is főként az ilyen eseményekből keletkezik.

A szakértő kiemelte, hogy legrosszabbul azok a vállalkozások jártak, amelyek az élőzenei események kiszolgálására és megrendezésére specializálódtak: ezek zöme bevétel nélkül maradt, de a beszállítóikat vagy a marketingköltségeiket ki kellett fizetniük az idén is. A pandémia egy évek óta tartó növekedési pályán találta a hazai zeneipart, a szakértők véleménye szerint 2019 sok tekintetben rekordévnek tekinthető.

Emiatt sokan megléptek olyan beruházásokat, amelyek termőre fordulását a következő évekre várták. Nyilvánvaló, hogy az ő esetükben is súlyos hatásokkal járt az iparág hirtelen bezuhanása – mutatott rá Főző Zsolt.

A hétfőtől a nyilvánosság számára is követhető raktárkoncert-sorozat megszervezése szerinte alapvetően segítség, hiszen minden támogatás számít. Ám ezek a koncertek csak néhány fellépés bevételeit pótolhatják.

A fesztiválszcénában is befutott formációknak akár 50-100 fellépésük is lehet egy szezonban, ezek bevételeit a raktárkoncertek nyújtotta extra jövedelem nem tudja helyettesíteni – tette hozzá.

Az ágazat talpra állása lassú lesz, valószínűleg a következő év sem lesz teljes értékű, inkább az idei nyárhoz hasonlítható körülmények várhatók a szektorban. Főző Zsolt kitért arra is, hogy az iparág eléggé Budapest-központú a vállalkozások és a rendezvények szempontjából is, de a Balaton és környéke is sok esemény házigazdája.

(Borítókép: Balázs Klári és Korda György énekesek a debreceni Campus Fesztiválon 2019. július 19-én. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink