Nem könnyű visszacsábítani a dolgozókat az irodába

Hírek vg.hu
A munkavállalók megszokták az otthoni munkavégzést, nem könnyű őket visszacsábítani az irodába. A legtöbb cég hibrid beosztással próbálja megtalálni az arany középutat. Így az alkalmazottak az öt napos munkahét felében az irodában, a másik felében otthonról dolgoznak.

Alaposan megváltozott a dolgozók hozzáállása a munkavégzés módjához. Miközben a Covid-járvány előtt nem volt kérdés, hogy be kell-e járni egy munkahelyre a hét minden napján vagy sem, a pandémia időszakában azonban a legtöbben otthonról dolgoztak, s nem könnyű őket visszacsábítani az irodába – derült ki a Világgazdaság összeállításából. A lap cikke szerint a vállalatok sorra próbálják visszacsábítani a munkavállalókat az irodába, azonban a dolgot bonyolítja, hogy a cégek stratégiája nem egységes mindenhol. Ezért fennáll a fluktuáció veszélye, hiszen egymás után veszíthetik el a helyi gazdaság motorját jelentő munkavállalóikat.

Az amerikai nagyvárosokban az irodák kihasználtsága 2023 eleje óta először haladta meg az 50 százalékot, tehát úgy tűnik, hogy a dolgozók kezdenek visszaszivárogni, amelyet a munkahelyi belépőkártyák lehúzásának száma is mutat.

Azonban a keddi nap az, amikor a legtöbben vannak bent, de mire eljön a péntek, már csak páran lézengenek az irodákban. A régi kerékvágás még várat magára, vagy talán sosem jön el. Ezért a legtöbb vállalat az arany középútban látja a reális megoldást, és hibrid munkavégzésre ösztönzi dolgozóit, a teljes home office vagy a teljes irodai jelenlét helyett. Így az alkalmazottak az ötnapos munkahétnek csupán a felét töltik az irodákban.

A távmunka elterjedésével megváltozott a vállalati munkamorál is. Számos munkavállaló számára a szabadság és a munka közötti határ elmosódott. Különösen a multicégeknél figyelhető meg, hogy a nemzeti-és kulturális különbségekből adódóan a dolgozók munkához való hozzáállása is más. A tapasztalat az, hogy a multicégek vezetői nem bíznak meg eléggé más nemzethez tartozó dolgozóikban, nincsenek meggyőződve arról, hogy a munkahelyen kívüli környezetben is ugyanolyan hatékonysággal dolgoznak.

Vannak olyan munkaadók is, akik egyenesen kirúgással fenyegetik meg azokat a munkavállalókat, akik nem járnak be az irodába. Ők azzal érvelnek, hogy csak a jelenléti munka során tudnak fontos kérdéseket megbeszélni, problémákat megoldani. Tavaly Elon Musk is drasztikus lépésre szánta el magát, amikor közölte a Tesla dolgozóival, ha nem járnak be rendszeresen az irodába, kirúgja őket. Ő heti 40 óra jelenléti munkavégzést írt elő.

A Disney, vagy a Starbucks, arra kéri a munkavállalóit, hogy minél több időt töltsenek házon belül. Emellett bizonyos cégek rugalmasan állnak a témához, és megengedik a dolgozóiknak, hogy későn érkezhetnek és korán távozhatnak a munkahelyről. E tekintetben a legmegengedőbbek a technológiai cégek. Ugyanakkor például a Facebook egyelőre nem vesz fel távmunkára alkalmazottakat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink