Negyvenmilliárdból indulhatnak a fiatal vállalkozók

Hírek Figyelo.hu

Már több mint 5 ezren igényelték a 4,5 millió forintos tőketámogatást a vállalkozói létre ösztöntő programban – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Mintegy 90 százalékuk támogatásban is részesült, érdemben segítve ezzel az önfoglalkoztatóvá válást Magyarországon. Az összesen 40 milliárd forintból megvalósuló projekt nagymértékben hozzájárul a fiatalok és az álláskeresők hosszabb távú munkába állásához. A 30 év alatti pályázók két régióban még jelentkezhetnek a kiírásra – emelte ki Bodó.

A 17 ezer jelentkezőből eddig több 11 ezren vettek részt a kompetencia-mérésen, ami a kötelező szűrést jelenti a vállalkozni szándékozók képzésének megkezdése előtt.

A képzésekbe mostanáig közel 9 ezren kapcsolódtak be, az elfogadott üzleti tervvel rendelkezők száma pedig meghaladja a 6 ezret.

A program segítségével országosan közel 9 ezer érintett találhatja meg a számítását így önfoglalkoztatóként, növelve ezzel az egyéni vállalkozások számát.

Az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése – képzés és mentorálás programnak keretében 2022-ig közel 8 ezer vállalkozás jöhet létre a kevésbé fejlett régiókban, közel ezer pedig a közép-magyarországi régióban.

A keret mintegy 3 ezer vállalkozás létrehozását segíti a 30 év felettiek, és közel 6 ezer vállalkozásét a 30 év alattiak körében.

Támogatási kérelmet kizárólag a benyújtás előtt legfeljebb 3 hónappal korábban alakult vállalkozások adhatnak be. A Magyar Államkincstár 60 napon belül elbírálja a beérkezett kérelmeket, és kedvező támogatói döntés esetén kifizeti az igényelt összeg felét.

A 30 év alatti fiatalok még a nyugat-dunántúli, az észak-magyarországi régiókban jelentkezhetnek a programba, a 30 év feletti álláskeresők számára rendelkezésre állt helyek már beteltek – tette hozzá az államtitkár.

(Címlapkép:PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink