Négyezer fölött a fertőzöttek száma

Hírek figyelo.hu

4 326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett – a koronavirus.gov.hu portál tájékoztatása szerint.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911 főre emelkedett. 5 679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta.

A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések és szigorúbbak lettek az utazási szabályok. Annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást, módosult az oltási stratégia, a Pfizer és az AstraZeneca-vakcinák alkalmazása, valamint többlettámogatást kapnak a háziorvosok a hétvégi oltások végzéséhez.

Már úton van az újabb orosz vakcina szállítmány is.

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A védőoltásra regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet.

(Borítókép: Imolya Patrícia, az Semmelweis Egyetem ötödéves orvostanhallgatója, szekundáns, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntese mentőautójuk hordágyát készíti elő betegszállításra egy fővárosi idősek otthonában 2021. február 26-án. Harminc éve, 1991. március elsején indult el a kizárólag önkéntesekkel működő Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink