Egy lépéssel közelebb a természethez, egy lépéssel közelebb az egészséghez
– így lehetne röviden összefoglalni a Pálfán működő, tavaly nagy újdonsággal piacra lépett Bóka Birtok filozófiáját. Bár fiatalok által üzemeltetett és fiatalos, innovatív borászatról van szó, a vállalkozás eredete közel 120 évre nyúlik viszsza. A család 1903-ban vásárolta az első szőlőültetvényt, amely lépésről lépésre további területekkel bővült. A II. világháborút követő államosításokig fejlődött a birtok, már az 1920–30-as évektől értékesítették a helyi borokat Pálfán. Saját kocsma, falusi vendégszoba és klasszikus vidéki vendéglátás is a vállalkozás része volt abban az időben. Sajnos a világégés után az évtizedek alatt felépített gazdaság földjei elvesztek.
A rendszerváltást követően lassan, saját erőből újrakezdődött a birtoképítés.
A jelenlegi tulajdonosok 2012-ben örökölték és vették át a jelenlegi birtok csíráját, amelyet azóta évről évre továbbfejlesztenek.
Különlegessége a vállalkozásnak, hogy a birtok fejlesztésében, működtetésében, a márkanév felépítésében egy egész család részt vesz. Bóka András és felesége Mágyel Erzsébet, de a gyerekeik is besegítenek, továbbá Bóka Zoltán, András testvére és persze a nagymama is kiveszi a részét a munkából. András közgazdász és szőlész-borász mérnök, felesége közgazdász-, pénzügy-számviteli végzettségű, Zoltán pedig mérnök.
Bóka András és felesége Mágyel Erzsébet, de a gyerekeik is besegítenek, továbbá Bóka Zoltán, András testvére és persze a nagymama. András közgazdász és szőlész-borász mérnök, felesége közgazdász-, pénzügy-számviteli végzettségű, Zoltán pedig mérnök.
A natúr borok világába nem egyik napról a másikra érkeztek: több mint 15 év alatt vezetett idáig az út. A változást családi események, borász barátok motiválták, s főként a testi-lelki egészség tudatos építése. Sokan tudják, ám nem árt hangsúlyozni: az ipari mennyiségben termelt, de rendszerint kis gazdaságokban készülő borok többsége közel sem vegyszermentes.
A Bóka fivérek ezért 2012-ben, a birtok átvételekor elhatározták:
vegyszerek (gyomirtó, rovarölő, felszívódó gombaölő szer és egyéb vivőanyagok) nélkül gazdálkodnak majd.
Ez azt jelenti, hogy például narancsolajat, teákat, preparátumokat használnak permetek, növényvédők és műtrágya helyett. A pincében pedig törekednek a minimális beavatkozásra, hogy a nedű megőrizhesse valódi ízeit. Egyre több bor készül például kén hozzáadása nélkül.
Bókáék régóta foglalkoznak szőlőműveléssel, ám csak tavaly döntöttek úgy, hogy megteszik a „nagy ugrást” és létrehozzák a saját üzemüket. Így a 2020-as évjáratot hozták első ízben kereskedelmi forgalomba, amely a megjelenés után pillanatok alatt el is fogyott.
Az alapítók úgy látják, hogy a természethű nedűk piaca itthon és Európa-szerte bővül.
Egyre több nyitott és egészségtudatos fiatal fordul a natúr borok felé. Jelenleg az első évjáratot csak belföldön értékesítik, a külföldi kapcsolatok felépítése még előttük áll. Vevőik legnagyobb részét magyarországi magánemberek teszik ki. Igaz, emellett már együtt dolgoznak haladó szellemű bisztróval, delikateszüzlettel és a természetes borokra koncentráló webshoppal is.
További részletek a szeptember 30-án, csütörtökön megjelent Figyelő hetilapban.
(Borítókép: Kőhalmi Péter)