Nagyot zuhant a gyógyszerforgalom

Hírek Figyelo.hu

A márciusi, több mint 50 milliárdos forgalmat követően áprilisban csupán 45,1 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerek eladása. Ugyan a gyógyszerek forgalma valamivel több, mint 11 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, ám 2020 áprilisához képest 5,5 százalékos az emelkedés – írta meg a VG.hu.

A gyenge áprilisi eredmények nem meglepők, ugyanis az eladási adatok arra engednek következtetni, hogy

a lakosság márciusban több hónapra előre kiválthatta a szükséges gyógyszereket.

A pandémia hatását – mint a gyógyszertárba járást befolyásoló tényezőt – sem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel áprilisban még javában zajlott Magyarországon a koronavírus-járvány harmadik hulláma.

Áprilisban 14,1 millió doboz vényköteles támogatott gyógyszer fogyott Magyarországon, 13 százalékkal kevesebb, mint márciusban.

Az előző évi azonos időszakával összevetve a dobozok eladásának volumene 1,1 százalékkal magasabb volt. A gyógyszerforgalom és a dobozeladások adataiból jól látszik, hogy lassulás esetén a gyógyszerdobozok száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a forgalmi érték. Megállapítható, hogy a dobozeladások és a gyógyszerforgalom közötti növekedési olló egyre csak nyílik, ennek oka elsősorban a gyógyszerárak emelkedése.

Az összes nagy súlyú kategóriában lassulást tapasztaltak áprilisban az előző hónaphoz mérten

. Az előző évhez viszonyítva azonban növekedést értek el, kivéve a daganatellenes szerek forgalmát, ebben a csoportban ugyanis 1,7 százalékos a visszaesés, ami részben az előző havi gyógyszerfelhalmozással magyarázható.

Nagymértékben, 21 százalékkal esett vissza az előző hónap óta a kis súlyú, szisztémás fertőzésellenes szerek forgalma, elsősorban az antibakteriális szerek eladásainak csökkenése miatt. Az előző évhez képest nagymértékben emelkedett az urogenitális rendszer és a nemi hormonok szintén kis súlyú szereinek (45,8 százalék), valamint a minimális súlyt képviselő parazitaellenes készítményeknek (50,5 százalék) a forgalma. Az előző csoporthoz tartoznak például a nőgyógyászati és az urológiai készítmények, az utóbbihoz a féregűzők és a parazitaellenes szerek.

(Borítókép: Budapest, 2020. május 18.
A Fortuna Gyógyszertár régi cégére a VII. kerületi Dob utca 80-ban. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink