Nagyot nőtt a magyar faktoring piac

Hírek
A faktoring finanszírozást nyújtó bankok és pénzügyi vállalkozások a faktoring termékek különlegesen vállalkozás-barát jellegét látják a magyar faktoring piac 2021 évi sikeres fejlődésében. A COVID-válság, az ellátási láncok zavarai, valamint a kedvezményes hitelek bőséges választéka ellenére is dinamikus 22%-os forgalom növekedést értek el a faktoring szolgáltatók 2021-ben (az idei első negyedévben még nagyobbat) – a Magyar Faktoring Szövetség statisztikája szerint. A Szövetségnél tisztújítás is történt.

A magyar faktoring piaci szereplők által megvásárolt és finanszírozott követelések becsült összértéke meghaladta a 4000 milliárd Ft-ot, amelyből a Szövetség tagjainak részesedése 3935 milliárd Ft, azaz több, mint 97%. A statisztikát kedvező irányba torzítja, hogy 2021-ben további tagokkal bővült a Szövetség tagsága, akiknek a teljesítmény adatai még nem szerepeltek a statisztika bázisadataiban. A forgalom növekedése ennek a hatásnak a kiszűrése után is kétszámjegyű marad.

A Szövetség tagvállalatai az év végi állományt figyelembe véve közel 300 (296) milliárd Ft finanszírozást nyújtottak, közel 4000 (3930) vállalkozásnak.

A finanszírozott követelések 92%-a belföldi vevők felé volt kiszámlázva. Az export követelések finanszírozása az átlagnál jobban nőtt és részesedésük 5%-ról 7%-ra emelkedett 2021-ben. A vállalkozások nehéz piaci helyzetét mutatja, hogy leginkább azon faktoring termékek iránt nőtt a kereslet, amelynél a finanszírozó a vevők fizetésképtelenségének kockázatát is vállalta. Az ilyen, úgynevezett visszkereset nélküli faktoring termékek aránya elérte a teljes finanszírozási volumen 77%-át.

2022 első negyedévében folytatódott a 2021. évi tendencia. A forgalom az első negyedévben több, mint 1069 milliárd Ft-ot ért el, amely 35%-os növekedést jelent a 2021. évi első – a COVID 4. hullámával korlátozott – negyedévi adatokhoz képest. A finanszírozási volumen a 16%-os növekedést mutatott.

A Magyar Faktoring Szövetség 2022. május 19-én tartotta évi rendes közgyűlését. A közgyűlés elfogadta a Szövetség mérleg és eredménybeszámolóját, valamint újabb hároméves ciklusra megválasztotta a szervezet elnökségét. A szervezet elnöki funkciójában Csáki Ferenc, az OTP Bank képviselője kapott újra megbízást, aki immár 16. éve tölti be ezt a posztot. A Szövetség újraválasztotta Gál Gasztont, a CIB Bank képviselőjét is, aki az alelnöki feladatokat látja el. A közgyűlés elnökségi taggá választotta még Garamvölgyi Balázst, az MKB-Bankholding faktoring területekért felelős képviselőjét, Major-Maróthy Zsoltot a MagNet Faktor képviselőjét továbbá Nagy Tamást a City Faktor képviselőjét.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink