Nagyot kaszált a Facebook

Hírek figyelo.hu

A Facebook egy részvényre eső igazított eredménye 3,88 dollár volt, míg az elemzők 3,54 dollárt vártak, egy évvel korábban pedig 2,91 dollárt jelentett ezen a soron a társaság. A bevételek is 30 százalék feletti növekedést mutattak, itt 28,07 milliárd dollárt könyvelt a cég, szemben az elemzők 26,41 milliárd dolláros várakozásával.

Ráadásul, az aktív felhasználók száma elérte a 2,8 milliárdot, ami szintén felülmúlta az elemzők 2,76 milliárd dollárosa várakozását.

A cég vezetősége kiemelte, hogy a járvány kedvező volt számukra, mert az emberek több időt töltöttek a platformon és a digitális vásárlások is felpörögtek – mondta a Világgazdaságnak Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. Hozzátéve:

de a prognózisban arra figyelmeztettek, hogy idén várhatóan lassulni fog a növekedési ütem és számos bizonytalansági tényező van.

A Wall Street Journal szerint a gyorsjelentés részben eloszlathatja a kritikusok aggodalmait.

A társaság piaci erejét mutatja, hogy nagyjából minden harmadik ember a Földön, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp legalább egyikének napi felhasználója. Az amerikai tőzsdei lap ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Facebook mindennapi használóinak száma már a második egymást követő negyedévben csökkent az Egyesült Államokban és Kanadában. Ahol a riportált negyedévben már csak 195 millióan használták a naponta a Facebookot. Ezt a jelenséget Debra Aho Williamson, az eMarketer elemzője a rivális közösségi hálózatok erősödésével magyarázott, s példaként a fiatalok körében egyre népszerűbb TikTok platformot említette.

A gyorsjelentést követő hagyományos elemzői konferencián az is eseményszámba ment, hogy Mark Zuckerberg vezérigazgató ismét beszólt az Apple cégnek, egyszerűen „lebirkázta” a konkurrenciát. A két cég közt hónapok óta folyik a vita arról, hogy Apple iOS14 operációs rendszer frissítései vajon megbénítják a személyre szabott hirdetések piacát, egyúttal pénzügyi csapást mérve az alkalmazásgyártókra, vagy sem.

Zuckerberg szerint a Facebook és az Apple valószínűleg több piacon is összecsap egymással az elkövetkező években,

olyan érzékeny területeken, mint az immerzív virtuális technológia (sisak monitorok, optikai kábeles kesztyűk, térérzékelők) és az üzenetküldő rendszerek. Kitért az Apple iMessage rendszerre is, mely jelenleg azért az Egyesült Államok legnagyobb alapértelmezett üzenetküldő platformja, mert előre telepítve van az iPhone készülékekre. Az Apple azt hirdeti, hogy az embereknek segít, valójában minden lépésüket a profitérdek vezérli – tette hozzá Zuckerberg.

A Facebook részvényárfolyama szerdán zárás után 1,9 százalékkal csökkent.

(Borítókép: Sasha Ka, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink