Nagy sikerrel zárult az MFB kötvénykibocsátása

Hírek Figyelő
A Magyar Fejlesztési Bank történetének eddigi legnagyobb kötvénykibocsátását hajtotta végre a napokban. Az MFB mintegy 1,125 milliárd forintot gyűjtött be a nemzetközi befektetőktől.

Összesen mintegy 1,125 milliárd dollár összegben vont be forrást a nemzetközi pénzügyi piacról a Magyar Fejlesztési Bank – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A tárca tájékoztatása szerint az MFB május 24-én jelentős sikerrel 5 év 1 hónapos futamidejű devizakötvénykibocsátást hajtott végre, a begyűjtött 1,125 milliárd dollárnyi forrás európai befektetőktől érkezett, több mint 50 befektetővel folytatott egyeztetést követően.

A GFM szerint az volt az fejlesztési bank történetének eddigi legnagyobb kötvénykibocsátása. A kötvények iránt jelentős kereslet mutatkozott, melynek eredményeképp az előzetesen várt hozamszintnél kedvezőbb 6,5%-os, euróban kifejezve 5,73%-os kamat mellett jutott forráshoz az MFB.

– A sikeres kibocsátás és a tapasztalt érdeklődés jól példázza, hogy Magyarország és a magyar gazdaság iránt a nemzetközi piaci bizalom töretlen, hazánkat és az MFB-t a nemzetközi pénzügyi színtéren is elismert szereplőként, megbízható partnerként kezelik a befektetők – mutatott rá a minisztérium.

A tárca szerint a kötvény-kibocsátáson realizált forrásbevonás hozzájárul, hogy az MFB – a jelenlegi kedvezőtlen hitelezési környezetben – tovább erősítse kiemelt szerepét magyar a gazdaság finanszírozásában, kedvező forrásokat biztosítva a hazai vállalkozói szektor számára. Az eredményes kötvénykibocsátás a jelenlegi háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben különösen fontos, mivel teret biztosít a hazai vállalkozások teljesítményének és versenyképességének növekedéséhez, ezáltal elkerülhető a recesszió, biztosítható a munkahelyek és a családok védelme, valamint a 1,5 százalékos gazdasági növekedés elérése.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink