Nagy Márton: amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment az infláció

Hírek vg.hu
Az, hogy infláció 4-5 százalékon vagy 3-4 százalékon áll, az gazdaságpolitikai szempontból kevésbé releváns, mert a növekedés helyreállításának évében egyensúlyt kell találni – mondta a Világgazdaság kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy sajtóeseményen. Szerinte a fogyasztás olyan mélyen van, hogy nem kell attól tartani, hogy a belső kereslet helyreállásával az infláció újra növekedne.

Nem kérek elismerést, csak az emlékezet legyen rendben: az infláció letörését a kormány végezte el – ezt mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak a tárca által szervezett sajtóeseményen. A minisztert a januári inflációs adatról kérdeztük, miután kiderült három közel három év után ismét a jegybank toleranciasávjában került a fogyasztói árindex.

A miniszter szerint az infláció amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment, emiatt úgy látja, bebizonyosodott, amit ő maga is korábban állított, hogy ez az infláció csak kínálati oldali lehet, nem keresleti.

Energia, árfolyam és az ár-profit – mondta a tárcavezető az inflációból szerepet játszó tényezőket. Szerinte a kormány oldotta meg a kérdést többek között azáltal, hogy belenyúlt egy csomó szerződésbe, elindították a kötelező árfigyelő adatbázist, ezek pedig az ár-profit letörését eredményezték

A miniszter szerint az, hogy az infláció 4-5 százalékon vagy 3-4 százalékon áll, az gazdaságpolitikai szempontból kevésbé releváns, mert a növekedés helyreállításának évében egyensúlyt kell találni. Szerinte ebben az egyensúlyi térben kell mozogni.

Nagy Márton a kiskereskedelem forgalom tavaly év végi adatai alapján azt látja, az hogy a fogyasztás kezd helyreállni, ami szerinte egy nagyon pozitív jelenség, mert a költségvetésben az áfa-bevételeket ez tudja stabilizálni. Attól viszont nem tart, hogy emiatt visszaemelkedne az infláció.

Olyan mélyen vagyunk, hogy ez nem fog problémát okozni – mondta a fogyasztás visszaemelkedésének inflációs hatásáról.

Nagy Márton elmondta azt is, hogy jelentősen javult a hazai tőealapok kihasználtsága, a korábbi 49 százalékról 67 százalékra javult egy év alatt A tárcavezető szerint erre a példátlan mértékű növekedésre szükség is volt a recesszió enyhítése miatt.

A teljes cikk a vg.hu-n olvasható.

Fotó: Stiller Ákos/Bloomberg via Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink