Most nagyon örülhetünk, hogy áll az a kerítés a déli határon

Hírek
Lassan kijelenthetjük, hogy ez EU-török migránsegyezmény  nem vált be, ezért készülhetünk az újabb migránshullámra, de szerencsére nem kell majd annyira kapkodnunk, mint a németeknek.  

Késedelem nélkül végre kell hajtani a német menekültügyi rendszer reformját, mert ismét emelkedik a menekültek száma Görögország, Bulgária és Törökország térségében – mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag). 

Nemcsak a német politikus figyelt fel az intő jelekre, a Migrációkutató Intézet május elején hozott nyilvánosságra egy elemzést, amelyben arról írnak, hogy újabb, főként afgánokból álló migrációshullámra számíthatunk Törökország irányából.

Ez nem meglepő annak tükrében, hogy Törökország egyre kevésbé tud eleget tenni az EU-török migrációs megállapodásnak, és egyre több migráns jut át a török határon, hogy Európa felé vehesse az irányt. Erről Orbán Balázs, az intézet igazgatója számolt be még februárban.

Az EU-török megállapodás egyébként már régóta mutatott olyan jeleket, amelyek abba az irányba mutattak, hogy nem érdemes csakis erre alapozni a migrációs krízis megoldását. Nemrég maga Francis Fukuyama – aki egyébként nincs jó véleménnyel Orbán Viktorról – is arról beszélt: a Merkel-Davutoğlu migránsegyezmény helyett a külső határok védelmét kéne erősíteni. Jelentjük, mi ebben jól állunk.

Ami elég megnyugtató, hiszen Orbán Balázs arról is beszélt, szintén a februári nyilatkozatában, hogy azért nem Magyarországon át vezet jelenleg az egyik legvonzóbb migrációs útvonal, mert áll a kerítés a déli határon.

Magyarán a kerítésnek köszönhetően legalább mi magyarok némileg nyugodtabban készülhetünk az újabb migrációs hullámra, amelyre Horst Seehoffer is utalt.

Borítófotó: afgán és eritreai migránsok (MTI/EPA/Johan Ben Azzouz)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink