Most jól járhatnak a lakásvásárlók

Hírek Tóth Balázs
A lakáspiacon most a vevők kerültek jobb tárgyalási helyzetbe, mindeközben a lakásárak is stagnálásba, néhol pedig csökkenésbe váltottak át. Ráadásul a lakáshitelek kamatai, így a a törlesztőrészletek idén várhatóan csökkennek, ami olcsóbbá teheti ezeket a kölcsönöket. Emellett az infláció visszaszorulása után pár évvel hitelkiváltással alacsonyabb törlesztőrészletű lakáshitelre lehet cserélni a meglévő lakáscélú kölcsönöket – mutat rá az ingatlan.com összeállítása.

A kamatok ugyan még mindig magas szinten vannak, az ingatlanvásárlást tervezőknek nem feltétlenül érdemes lemondaniuk arról, hogy lakáshitelből oldják meg a költözést. A lakáshitelek kamatszintjét meghatározó bankközi kamatláb még jóval magasabb az egy évvel korábbinál, de ez a mutató idén jelentősen csökkent, ami kedvező a hitelfelvételt tervezőknek. Ráadásul a mostani környezetben felértékelődő alkupozíció is jelentős megtakarítást jelenthet – derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu összegzéséből. A 10 és 20 éves futamidejű bankközi kamatlábak most kedden 7,75, illetve 7,63 százalék között álltak, ami majdnem 2-2 százalékpontos csökkenésnek felel meg a január legelején látott 9,6 és 9,43 százalékhoz képest és jóval elmarad a tavaly októberi 11-11 százalék körüli csúcsértékektől. „Várható, hogy alacsonyabb kamatozású, 10 és 20 éves futamidejű lakáshitelek jelenhetnek meg a piacon – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Nem biztos, hogy az jár jól, aki az alacsonyabb kamatokra vár, mert az eladók most inkább hajlandók engedni az árból
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet / Bach Máté

Ellentétes folyamatok az ingatlanpiacon

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte, hogy a magasabb lakáshitelkamatok és a korábbinál bizonytalanabb környezet miatt sok vevőjelölt kivár. Azonban a halogatás nem biztos, hogy jó döntés, a lakáspiacon ugyanis most már az eladóknak kell versenyeznie a vásárlókért, így a vevőjelöltek sokkal jobb alkupozícióba kerültek a korábbi időszakhoz képest. A legutóbbi válságidőszakban, 2012-ben jártak hasonlóan magas szinten a lakáshitelek átlagkamatai, akkor 86 ezer lakásadásvétel történt, ami jelentős árcsökkenést hozott a lakáspiacon. Idén nem lesz ilyen drasztikus visszaesés a forgalomban, mert nagyságrendileg 100 ezer adásvétel várható, ami elmarad a múlt évi 125 ezer körüli értékesítéstől. A szakember szerint viszont a lakásárak már stagnálásba, néhol pedig csökkenésbe váltottak át. 2022 decemberére a vevők átlagos alkupozíciója valamennyi településtípus esetében 4,4 százalékra javult, pedig 2022 első hónapjaiban még 2,8-2,9 százalék volt ez az arány. Egy 50 millió forint értékű ingatlanhoz felvett 20 milliós hitel esetében, ha a vevő 2 százalékkal olcsóbban jut hozzá a lakáshoz, azzal 1 millió forintot tud megspórolni. Ennek pont ugyanolyan a hatása, mintha a felvett hitele után két éven keresztül 7-7,5 százalékos kamatot fizetne 10 százalék helyett.

Duplán nyerhet, aki hamarabb lép

Az infláció majdani érezhető csökkenése a kamatok visszaesését is magával hozza, ami lehetővé teszi a lakáskölcsönök olcsóbbra cserélését, azaz a hitelek kiváltását, illetve a havi törlesztőrészletek is csökkenthetőek lesznek. Azok a vevőjelöltek, akik az élethelyzetváltozás – például gyermekvállalás vagy összeköltözés miatt nagyobb ingatlanba való költözés – miatt nem halasztják el a vásárlást, most duplán jól járhatnak. “Nemcsak szélesebb kínálatból válogathatnak jobb feltételekkel, de több évnyi várakozást is megspórolnak. Ez pedig az életminőségben is azonnali szintlépést jelent, ami a legtöbb esetben pénzben felbecsülhetetlen a vevők és családtagjaik számára” – mutatott rá az ingatlan.com szakértője.

Borítókép: Bruzák Noémi/MTI

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink