MKB: töredékére csökkent a moratóriumosok száma

Hírek Figyelo.hu
Az emelkedő hozamkörnyezet a banki könyvi portfólió valós értékelésén keresztül összességében pozitív hatást gyakorolt az MKB eredményére.

Az MKB Csoport 58 milliárd forint kumulált első háromnegyedéves és 17,4 milliárd forint harmadik negyedéves korrigált eredményt ért el

– derül ki a pénzintézet csütörtök reggel közzétett gyorsjelentéséből. Az éves szinten 12 százalékkal növekvő negyedéves profit kedvező alakulását a menedzsment szerint nagymértékben támogatta a jelentősen bővülő ügyfélportfólió stabil jövedelmezősége és minősége.

A korrigált teljes átfogó eredmény a fix kamatozású állampapír portfólió átértékeléséből fakadó mínusz 7,3 milliárd forintos tétel következtében ennél jóval szerényebb, mintegy hat százalékos bővülést mutatott.

A vállalati hitelek számottevő, 20,3 százalékos ütemben emelkedtek a banknál, míg a lakossági hitelállomány közel 10 százalékkal gyarapodott. Minden szegmensben, de főként a corporate hiteleknél bővült a bankcsoport piaci részesedése. Az ügyfél érdeklődés fókuszába egyébként a Széchenyi-termékek kerültek: a Széchenyi GO! és a Széchenyi Lízing GO! termékek népszerű alternatívát nyújtanak a vállalati ügyfelek körében.

Tovább csökkent a törlesztési moratóriumban résztvevők aránya, szeptember végén az erre jogosult hitelállomány mindössze 43,6 százaléka volt moratórium alatt. Október végéig 2 238 ügyfél jelezte részvételi szándékát a Moratórium III-ban, ez a bruttó hitelállomány mindössze 2,5 százalékát jelenti. A moratóriumhoz kapcsolódó tételek egyébként a tárgyidőszakban 1,2 milliárd forinttal csökkentették a korrigálatlan számviteli eredményt.

Fotó: Soós Lajos / MTI

A pénzpiaci folyamatok kapcsán a jelentés hangsúlyozza, hogy az emelkedő hozamkörnyezet a banki könyvi portfólió valós értékelésén keresztül összességében pozitív hatást gyakorolt az eredményre és a teljes átfogó jövedelemre.

Az integrációs feladatok, üzleti fejlesztések és a törvényi megfelelési projektek viszont növelték a költségszintet.

A negyedév főbb pénzügyi jellemzői között a cégvezetés kiemelte a 31 százalékkal, 3 100 milliárd forintra ugró mérlegfőösszeget. A betétállomány eközben elérte a 2 000 milliárd forintot, és így a tavaly év végi csúcsértéket is meghaladta.

Csaknem 40 százalékkal, 13 milliárd forint fölé lőtt ki a banknál a nettó kamateredmény is.

A swap- és pénzpiaci hozamok változása felfelé hajtotta az átértékelési eredményt, ami 14,3 milliárd forinttal fejelte meg a bruttó bevételeket. A költség-bevételi arány kismértékben, 37,5 százalékra romlott, ám a bank szerint még így is kedvező szinten maradt. A stabil portfólióminőség ugyanakkor lehetővé tette, hogy 700 millió forintnyi hitelkockázati költséget oldjon fel a pénzintézet.

Az MKB Csoport tőkemegfelelési mutatója (CAR) 2,1 százalékponttal 16,8 százalékra, míg a tisztított saját tőke arányos megtérülés (ROAE) 1,9 százalékponttal, 29 százalékra esett vissza az időszak végére.

(Borítókép: MTVA / Jászai Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink