Minél előbb külföldre kell igazolni

Hírek
Nem a játékosügynökök kapzsisága az oka a mostanában elszállt transzferdíjaknak a futballban – mondta a Világgazdaságnak Esterházy Mátyás az EM Sports Consulting ügyvezetője.

A lap szerdai számában megjelent interjúban Esterházy Mátyás hangsúlyozza, hogy az árak elszabadulása leginkább a televíziós jogdíjak értékesítése kapcsán a Premier League-be áramló rengeteg pénzzel, illetve az arab, valamint kínai befektetők megjelenésével függ össze. A top bajnokságok kiemelkedő csapatai mind Bajnokok Ligája-szereplésre törekednek, emiatt minőségi játékosokat kell venniük, ez pedig nem olcsó. Az angol piaccal kell mindenkinek lépést tartani, emiatt a közepes transzferek tolódtak el nagyon. Ma már bármelyik PL klub képes kifizetni 25-30 millió eurót egy-egy játékosért, régebben azért ez nem volt így.

A játékosügynök azt is elmondta, hogy nem foglalkoznak azzal a lehetőséggel, hogy ügyfele, Szoboszlai Dominik várhatóan megdönti majd Dzsudzsák Balázs 19 millió eurós átigazolási díját, ugyanis az elsődleges szempont az, hogy a fiatal magyar játékos fejlődjön, és ebből a szempontból most nagyon jó helyen van. A játékos célja, hogy az öt topliga, öt legjobb csapatának valamelyikéhez szerződjön. Az idei cél pedig az, hogy ez realitás legyen.

A magyar labdarúgókat illetően Esterházy elmondja, hogy az a leghasznosabb, ha egy játékos minél előbb külföldre szerződjön, a piacon ugyanis nem sokat ér az futballista, aki 21 éves korában még az NB I.-ben tengődik. Gera, Huszti és Juhász sok magyar élvonalbeli meccsel a lábában ment ki, de nekik nem is volt lehetőségük korábban, hiszen az uniós csatlakozásunk előtt voltak fiatalok. Gulácsi, Szalai, Stieber, Szoboszlai pedig egészen fiatalon. Rendkívül fontos azonban, hogy ha fiatalon itthon marad valaki, akkor 17-18 évesen legyen stabil tag egy első osztályú csapatban. Ha erre nincs esély, akkor az első alkalommal menni kell külföldre.

Esterházy szerint a magyar piac jelenleg nem elismert árucikk, a tápláléklánc alján vagyunk. A magyar játékosokat az NB I.-ből a legritkább esetben lehet eladni több millió euróért. Ha ez sikerül, akkor is azt mutatja a tapasztalat, hogy nem a számukra megfelelő helyre kerülnek. Ez azért nagyon fontos kérdés, mert el lehet könyvelni egy-egy nagy bevételt, de ha a játékos nem lesz sikeres, akkor a magyar futballistáról és ezáltal az NB I.-ről kialakult kép nem változik.

Borítókép: Gettyimages.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink