Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket

Hírek H. Z.
A magyarok döntő többsége, 77 százaléka szerint a kormány megfelelően kezeli az Ukrajnából érkező menekültek helyzetét – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szerdán publikált, reprezentatív kutatásából, amely ezer ember megkérdezésével készült. Az is megállapítható belőle, hogy minden harmadik magyar nyújtott valamiféle segítséget az ukrajnai menekülteknek.

Mára meghaladta az 5,5 milliót az Ukrajnából elmenekülők száma, csak Magyarországra február vége óta több mint 650 ezer ember érkezett. A KINCS legújabb kutatásában arra volt kíváncsi, hogyan vélekednek a magyarok az Ukrajnából idemenekülők megsegítéséről.

A megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százalék) szerint a kormány helytáll és megfelelően kezeli a menekültek helyzetét, a megkérdezetteknek mindössze 13 százaléka volt elégedetlen, 10 százalék pedig nem tudta megítélni a kérdést.

Az is kiderült, hogy minden harmadik magyar felnőtt (31 százalék) nyújtott valamilyen támogatást az északkeleti szomszédukból érkezőknek; legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek. Az emberek leginkább pénz- (58 százalék) és élelmiszer-adománnyal (40 százalék) segítettek. A patronáló válaszadók közel ötöde önkéntesként is a menekültekkel volt.

A válaszadók fele tudott arról, hogy a határ menti településeken kialakított segítségpontokon, Záhonyban, Lónyán, Barabáson, Beregsurányban és Tiszabecsen kapnak szervezett módon ellátást a Magyarországra érkező ukrán menekültek, de 37 százalékuk azzal is tisztában volt, hogy a budapesti BOK Csarnokban kialakított tranzitközponton szintén segítik őket. A menekültek támogatásában részt vevő szervezetek közül legtöbben a karitatívokat említették, legmagasabb arányban a Máltai Szeretetszolgálatot és a Magyar Vöröskeresztet.

A KINCS április közepén készült telefonos felmérésből az látszik, hogy a magyar emberek többsége jól informált azzal kapcsolatban, hány ukrajnai menekült jött eddig az országba. A megkérdezettek harmada (31 százalék) pontosan tudja, hogy már 600 ezer felett van a számuk.

 

Címlapkép: Bánkúti Sándor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink