Milliárdokat kapnak a méhészek

Hírek Köpöncei Csilla
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar jövője a méhek tevékenységén múlik.

Közös faültetéssel hívta fel a figyelmet a beporzók védelmére és a biológiai sokféleség megóvására a Nagy István, agrárminiszter és Marjan Cencen, Szlovénia nagykövete. A tárcavezető elmondta: az egy négyzetkilométerre jutó méhsűrűség hazánkban a legmagasabb a világon.

Az Európai Unióban mintegy 17 millió méhkaptár van, és 600 ezer méhész dolgozik, míg itthon 1,2 millió méhcsaládot tartanak a gazdák és 13 méhcsalád jut egy négyzetkilométerre.

– Bár az agrárium legkisebb ágazatáról van szó, hiszen alig egy százalékát teszi ki az a gazdasági eredmény, amely a méheknek köszönhető, a közvetett haszont tekintve viszont az egész mezőgazdaság, a teljes élelmiszeripar és mindannyiunk jövője a méhek tevékenységén múlik – mutatott rá a tárcavezető. Nagy István szerint az elmúlt 50 évben megháromszorozódott azon termések, élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes beporzást igényelnek.

– Ha van a természetnek csodája, akkor az a mézben sűrűsödik össze. Az agrártárca éppen ezért ehhez igazította a támogatásokat is: 2023 és 2027 között a méhészeti ágazat a hazai forrásokkal együtt mintegy 42,7 millió euró támogatásban részesül, továbbá a méhek után is igényelhető állatjóléti támogatás – emelte ki a miniszter.

Majd hozzátette: a kiszámítható jövő érdekében biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket egyaránt.

Borítókép: Az agrárminiszter és a szlovén nagykövet közös faültetéssel hívta fel a figyelmet a beporzó rovarok védelmére. (Fotó: AM/Pelsőczy Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink