Michel Barnier lesz az új francia miniszterelnök

Hírek vg.hu
Emmanuel Macron a korábbi Brexit-tárgyalót nevezte ki kormányfőnek. Michel Barnier nehéz politikai és gazdasági helyzetben kapta meg a francia miniszterelnöki posztot.

Emmanuel Macron francia elnök Michel Barnier-t választotta Franciaország új miniszterelnökének. A korábbi Brexit-tárgyaló és vezető konzervatív személyiség Barnier nem túl hálás feladatot kapott, ugyanis kritikus pénzügyi törvényjavaslatokat és megszorításokat kellene átvezetnie a széthulló parlamenten, ami gyorsan megbuktathatja az új kormányt – írta a Bloomberg.

Az új kormányfő kinevezése az első lépés lehet a Franciaországban hónapok óta tartó politikai bizonytalanság megszüntetése felé,

miután a júniusban kiírt előrehozott választás olyan nemzetgyűlést eredményezett, amelyben egyik frakció sem rendelkezik elegendő többséggel az egyedüli kormányzáshoz.

Michel Barnier azért lehet jó választás, mert személyében Macron olyasvalakit bízott meg a poszttal, aki az elmúlt hónapokban nagyrészt elkerülte a frontvonalbeli politika civakodását, emiatt jó eséllyel egyik parlamenti párt számára sem lesz túlságosan ellenszenves.

A baloldali Új Népi Front ugyan igényt tartott az új kormány vezetésére, miután ők szerezték meg a legtöbb mandátumot az előrehozott választáson, azonban Macron szerint jelöltjük, Lucie Castets egy bizalmatlansági szavazáson szinte egyből kiesett volna a versenyből.

Barnier-nak azonnal megoldandó kihívást jelent, hogy olyan kormányt alakítson, amely képes áthidalni a baloldali, jobboldali és centrista blokkok közötti ideológiai szakadékokat a francia parlamentben. Az egyensúly megteremtése elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy elejét vegye az esetleges bizalmatlansági szavazásoknak, és hogy zökkenőmentesen elfogadhassa a 2025-ös költségvetést az elkövetkező hónapokban.

A cikk itt olvasható.

Fotó: Joel Saget / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink