Mennyiből élnek a diákok?

Hírek Sz. H.
174 ezer forint szükséges a megélhetési költségek fedezésére a Z-generációnak – derült ki a Schönherz Iskolaszövetkezet kutatásából, amelyben mintegy 1200 hallgató vett részt az ország összes egyeteméről és főiskolájáról.

A szervezet elnöke, Baross Levente azt nyilatkozta, ezt az összeget ma tanulmányok mellett (akár egyéni órarenddel) is meg lehet keresni, akár félmunkaidőben, ugyanis a diákmunkák átlagos órabére 2 ezer forint körül mozog. A megélhetési minimumot tekintve szerteágazóak a vélemények. 40 ezertől egészen 500 ezer forintig érkeztek válaszok – attól függően, hogy a hallgatók kollégiumban, albérletben vagy otthon laknak-e.

A többség szerint 100-250 ezer forint közötti tartományban lehet a megélhetéshez szükséges összeg, az átlag havonta 174000 forint.

A Z-generációs válaszadóknak egy 17 munkahelyi adottságot felsorakoztató listából kellett megjelölniük a számukra 5 legfontosabb szempontot. A rangsor első helyére a fizetés került, ugyanakkor nem sokkal maradt alul a rugalmas munkarend, a home office lehetőségének fontossága. A TOP5-be emellett a tudásbővítésre és a szakmai tapasztalatszerzésre vonatkozó igények kerültek be, illetve, hogy mindezt a fiatalok megfelelő munkakörülmények között, jó munkahelyi hangulatban tehessék.

Borító: PuzzlePix / Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink