Magyarországon 2018-ban 320 forint körül mozgott egy gombóc fagyi ára, amely a 2018-as átlagos árfolyamon számolva nagyjából 1 eurót tett ki. 2022-ben 400-450 forint volt az átlagár, 2023-ban pedig 10-15 százalékkal drágább lehet, 440-520 forint körül alakul – a Cukrász Ipartestület elnöke szerint.
A fagyi alapanyagárak – itthon és az Európai Unióban is – 2022-ről 2023-ra 20-80 százalék között nőttek, a vállalkozások energiaárai pedig a rezsivédett háztartásokénál jobban emelkedtek. A Cukrász Ipartestület elnöke úgy tudja, sok cukrászda áramszámlája akár a tízszeresére is növekedhetett az elmúlt hónapokban.
Az alapanyagok és az energiaszámlák drágulásának mértékét nem minden esetben tudják érvényesíteni a fagylaltárakban a kereslet várható visszaesése miatt, mindez a profit és a jövedelmezőség rovására mehet, veszélyeztetve a cukrászati vállalkozások működését. A cukrászdákat is érintő munkaerőhiányról már nem is beszélve.
2021-ben az EU-ban több mint 3,1 milliárd liter fagylaltot állítottak elő, ami 4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az uniós tagállamok közül Németország volt a fő fagylaltgyártó 2021-ben, 614 millió liter fagylalt előállításával. Németországot Franciaország és Olaszország követte. Magyarországon 2021-ben 74 millió liter fagylaltot állítottak elő.
Szöveg forrása: Oeconomus. Borítókép: illusztráció, forrás: Getty Images