Megzuhant az építőipari termelés Európában

Hírek MTI

A koronavírus-járvány terjedését akadályozó szigorú intézkedések hatására meredeken csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben áprilisban.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán közölt előzetes adatai szerint éves összehasonlításban az euróövezetben 28,4 százalékkal, az unió egészében pedig 24 százalékkal csökkent az építőipari termelés áprilisban. Az előző hónapban 17,5 százalékos, illetve 15,1 százalékos visszaesést mértek.

Havi összevetésben az euróövezet 19 tagállamában 14,6 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 11,7 százalékkal esett vissza az építőipari termelés áprilisban.

Összességében az építőipari termelés a legalacsonyabb szintre csökkent úgy euróövezetben, mint az unióban is az adatok feljegyzésének kezdete, 1995 óta.
Január-márciusban az euróövezetben 2,7 százalékkal, az EU-ban pedig 2,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés az előző negyedévhez képest. Éves összehasonlításban 4,1 százalékos, illetve 3,5 százalékos volt a visszaesés.

Áprilisban havi szinten minden uniós országban csökkent az építőipari termelés, a legnagyobb mértékben Franciaországban (-32,6 százalék), Spanyolországban (-26,3 százalék) és Szlovákiában (-10,0 százalék).

Éves összehasonlításban emelkedést mértek Romániában (+12,2 százalék), Németországban (+0,9 százalék), valamint Finnországban (+0,8 százalék). A legnagyobb csökkenést Franciaország (-60,6 százalék), Belgium (-39,0 százalék) és Spanyolország (-32,6 százalék) szenvedte el.

Magyarországon havi összevetésben 1,4 százalékkal, éves szinten pedig 2,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés áprilisban. Az első negyedévben a tavalyi utolsóhoz képest 0,4 százalékos növekedést, míg az egy évvel korábbihoz képest 0,1 százalékos csökkenést mértek.

(Borítókép: Az épülő új genovai autópályahíd 2020. június 12-én. Az új híd a Morandi híd helyett épül, amely 2018. augusztus 14-én leomlott és 43 ember halálát okozta. (MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink