Megújul az OPNI épülete

Hírek figyelo.hu

A lipótmezei pszichiátriát 139 évnyi működés után zárták be, a tiltakozások ellenére 2007-ben. Azóta üresen áll a hatalmas, műemlék értékű épületegyüttes.

A II. kerület országgyűlési képviselőjeként örömmel jelenthetem be, hogy a kormány döntése értelmében a lipótmezei pszichiátriai intézmény, az OPNI épülete hamarosan megújul, a környezetét pedig rendbe fogjuk tenni. A 13 éve bezárt intézmény 39 ezer négyzetméteren fog megújulni

– fogalmazott Varga Mihály.

✅ Megújul az OPNI épülete. A lipótmezei pszichiátriát 13 éve❗ a tiltakozások ellenére zárták be, azóta üresen áll a 39…

Posted by Varga Mihály on Saturday, December 12, 2020

 

Prof. dr. Nagy Zoltán, az OPNI utolsó főigazgatója elmondta: 1991-től a 2007-es bezárásig dolgozott az intézményben. A professzor karrierjében és emberként is drámaként élte ezt meg, mert rengeteg energiát fektetett bele és jó volt a közösség is.

Az épületben található kápolna üvegablakai világhírűek, Róth Miksa keze munkáját dicsérik. A II. világháború alatt is óvták, úgy maradtak meg, hogy leszerelték és a pincébe rejtették. A falfestmények a múlt század fordulóján élő művész, Nagy Sándor alkotásai.

Varga Mihály kijelentette: az intézmény megmenekül, nem lesz ingatlan- és telekspekuláció.

Az épület a nemzeti vagyon része marad épület, amelyet szépen felújítanak és a környezetét is rendbehozzák. Oktatási intézmény és kollégium lesz belőle.

(Borítókép: Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink