Megkerülhetetlen a kisvállalkozói szektor

Hírek Figyelő

A mikro-, kis- vállalkozási szektor megkerülhetetlen szektor, a GDP jelentős részéhez járulnak hozzá és a munkavállalók jelentős részét foglalkoztatják. Ezért nagyon fontos, hogy a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek pontosan tudják, hogy mire is van szüksége ennek a szektornak – mondta Krisán László, a Széchenyi Kártya Program szervezője, a KVOSZ Zrt. vezérigazgatója a konferencián.

Mint mondta, nekik az az érdekük, hogy érthetően fogalmazva indítsanak párbeszédet a vállalkozásokkal. Nem elvárható el a kis cégektől, hogy értsenek a banki nyelven. Sajnos pont emiatt néha elbeszélnek a finanszírozók és a finanszírozást igénylők egymás mellett. Krisán László szerint az öt százalékos Széchenyi Kártya kamat pedig a legérthetőbb.

Tavaly 3 százalékkal esett be a teljes hitelezés és 18-al a kisvállalati. Ehhez képest a Széchenyi Kártya szerepe a támogatott hitelek felét jelentette. Utalt a magas kamatokra, ami miatt némileg összeomlott a hitelpiac. A vezérigazgató úgy véli: aki ma ki tudja termelni a kamatokat és nyereséget hoz a piaci áru hitelekkel, az vagy hazudik, vagy mismásol. Éppen ezért Krisán László szerint a támogatott hitelekre mindénnél nagyobb szükség van. Érti, hogy ez nagyon drága az állam számára, de mozgásban tartani a gazdaságot a döntéshozók számára is fő szempont.

Nem mellesleg a Széchenyi Kártya komoly tőkeerőt jelent a piacon. Az elmúlt 20 év alatt 12 ezer milliárd forint áramlott a programon keresztül a gazdaságba. Tavaly előtt 3000 milliárd forint értékű hitelt igényeltek a vállalkozások, és ebből 1800 milliárd értékben született hitelszerződés. Mintegy 80 ezer vállalkozás igényelt támogatást és 54 ezer céggel sikerült szerződést aláírni. Csak Hajdú-Bihar Vármegyében 100 milliárd forint értékben valósult meg hitelkihelyezés – mondta Krisán László.

Előadásában végül kiemelte, hogy a következő időszakban egyre nagyobb szerepe lesz a zöldhiteleknek, illetve összegezte, hogy milyen konstrukciókban fordulhatnak bizalommal a KAVOSZ Zrt. felé a vállalkozások.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink