Megint hatalmába kerítette Gyurcsányt a Kádár-romantika

Hírek
Sokak figyelmét - beleértve az enyémet is - elkerülte, hogy Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök a Sargentini-jelentést elítélő határozat parlamenti vitáján nem tudta levedleni „régi” kommunista bőrét, és vadul elkezdte ünnepelni a Kádár-rendszert.  

Pedig az eset már majdnem egy hete történt, ami a híres őszödi rétor végső eljelentéktelenedését is jelezheti. Bárcsak így lenne, de tudjuk, mekkora túlélőről van szó.

Szóval ott tartottunk, hogy Gyurcsány is felszólalt a minap a parlamentben a Sargentini-jelentést elítélő határozat vitáján, és egy olyan merész kijelentésre ragadtatta magát, miszerint a '80-as évek kommunistái sokkal jobbak voltak a mai kormánynál. Gyurcsány azt is nyíltan kimondta – mikor épp nem idegesen zihált és lihegett -, hogy a Kádár-rendszer megbecsülést és tiszteletet vívott ki Európában.

Nem nehéz megfejteni, miért voltak jobbak Gyurcsány szerint a '80-as évek kommunistái. Nyilván mert ő is az volt. És a Kádár iránti szeretet vajon honnan ered? Mert a Kádár-rendszer elismerést és tiszteletet szerzet…. Nah persze! Inkább közelítsük meg abból az irányból, hogy Gyurcsány jóléte összefüggésben van azzal, hogy egy olyan apóshoz ment vejül, aki Kádár közeli jóbarátja, szomszédja volt.

Mint azt már mi, és sokan mások is megírták, Gyurcsány egyértelműen a '89 előtti időkből megmaradt posztkommunista üzleti és politikai erőfölény haszonélvezője volt.

És mivel azok csudaszép idők voltak az egykori miniszterelnök számára, nem is nagyon lázadozott ellene soha. Mondhatni, semennyire. Inkább gyáván lapított (mert akkor még voltak orosz tankok, katonák stb…), politikai tevékenysége pedig kimerült a sunyi helyezkedésben, hogy bármilyen rendszer jön is, ő abban jól ellegyen. Miközben mások a vásárra vitték a bőrüket. Ma pedig, mivel ebben a rendszerben semmilyen veszély nem fenyegeti az életét, bátran harcol a „diktatúra” ellen.

Még egy apró adalék: Gyurcsány hangoztatta Kádár iránti szerelmét, még 2013-ban azt mondta, hogy az MSZMP főtitkára próbálta a diktatúrát egyre szabadabbá tenni. Máskor viszont, ha érdekei úgy kívánják, inkább Nagy Imrét, és nem az '56-os miniszterelnök hóhérját ünnepli. Sőt, egyszer úgy fogalmazott: „nem lehet egyszerre igent mondani Nagy Imrére és Kádárra.”

Igaz, Gyurcsány nem is egyszerre szokta ezt. Egyszer Nagy Imrére, másszor Kádár Jánosra mond igent.

Borítófotó: teljes beleéléssel – Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke

Ezek is érdekelhetnek

További híreink