Megfizet az ügyeskedő a bankkartell

Hírek Figyelo.hu

Az EU összesen 371 millió eurós bírságot szabott ki a kötvénykereskedelem összehangolása miatt három cégre, az UBS-re, a Nomura Holdingsra és az Unicreditre – írta meg a Bloomberg.

A Világgazdaság szemléje hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi szempontból érzékeny információk a kartellben 2007 és 2011 között cseréltek gazdát, a legnagyobb bírság az UBS-t sújtja, melynek 172 millió eurót kell fizetnie, míg a Nomura 129,6 millióval az Unicredit pedig 69 millió euróval lesz szegényebb.

A Bank of America és a Natixis a bírság kiszabására alkalmas idő lejárta miatt kerülte el a büntetést, míg a Royal Bank of Scotland pedig azért, mert ők dobták fel az illegális tevékenységet folytató társaikat.

A bírságok egy olyan nyomozássorozat eredményei, mely a bankok közötti több mint egy évtizede történő tiltott információcserét vizsgálja.

Noha a mostani büntetések viszonylag alacsonyak a korábbiakhoz képest, lehetőséget adnak a bankok ügyfeleinek, hogy pereljenek amennyiben tudják bizonyítani, hogy a bírságokat magasabb díjak formájában rájuk lettek hárítva.

A Citigroup, a Royal Bank of Scotland és a JP Morgan két másik bankkal közösen, egy hasonló, csak devizakereskedelmi ügyben kapott 2019-ben 1 milliárd eurós bírságot.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink