Megépül Magyarország leghosszabb autópályája, az M9-es

Hírek vg.hu
Ismét életjelet mutatott a legnagyobb magyar autópálya-építési projekt. Ha elkészül, az M9-es Debrecent Kőszeggel kötné össze és 300 kilométer hosszú lenne – közölte a Világgazdaság.

Új fejlemény érkezett a hányattatott sorsú M9-es autópályáról. A projektről a Világgazdaság március elején írt legutóbb, hogy ütemezetten zajlanak a tárgyalások az M9-es teherforgalmi határátkelőhelyig tartó déli lekötéséről.

Most a Magyar Építők arról számolt be, hogy már készülnek a bácskai településtől az országhatárig futó M9 gyorsforgalmi út és egy új teherforgalmi határátkelőhely tervei. Egészen pontosan az történt, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a Roden Kft. és a Főmterv Zrt. készítheti el a Tompától az országhatárig futó,

  • mintegy 7 kilométer hosszú 2×2 sávos gyorsforgalmi út,
  • valamint egy új teherforgalmi határátkelőhely terveit.

Ez a két cég adta ugyanis a legjobb ajánlatot az uniós közbeszerzési hirdetmény, a Ted friss jelentése szerint. A elnyert feladat értelmében a tervezőirodák vállalták az M9 déli lekötése folytatásaként épülő út nyomvonalának kijelölését, a környezetvédelmi engedélyek megszerzését, valamit a tanulmányterv elkészítését.

Korábbi információk szerint a tanulmányterv elkészítése már van folyamatban, a dokumentumot az idén augusztusra kell elkészítenie a tervezőcsapatnak. A környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás eredményes lefolytatásának jövő év szeptemberéig kell befejeződnie.

A tényleges megvalósulás kapcsán Véh László, Tompa polgármestere bizakodó. Úgy nyilatkozott, hogy bár nem tudja, mikor fog megtörténni az első kapavágás de ilyen közel még nem volt sosem, hogy Tompa település elérhető közelségében megépüljön egy gyorsforgalmi út.

Mit kell tudni az M9-es autópályáról?

Az M9-es autópálya megépítése régi terv. Ha teljes egészében elkészül, nagyjából 300 kilométer hosszúságot érne el. Ezzel ez az autópálya lenne a leghosszabb tranzitútvonal. Célja a jelenlegi sugaras gyorsforgalmi úthálózatot összekötése Magyarországon.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Varga György

Ezek is érdekelhetnek

További híreink