Megállt az emelkedés: nem nőtt az egyhetes betéti tender kamata

Hírek Halaska Gábor
Néhány elemzőt meglepett, hogy március 31-én 6,15 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét a jegybank. Ez pedig azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem emelte tovább az irányadó kamatszintet. A korábbi közlések szerint a jövőben – a várakozások szerint .. havonta egy alkalommal emel majd kamatot a jegybank, természetesen akkor, ha a piaci folyamatok nem indokolnak rendkívüli szigorítást.

A jegybank csütörtöki egyhetes tenderének meghirdetése kapcsán egyértelművé vált: az MNB a múlt heti 30 bázispontos emelést követően most nem változtatott az irányadó kamatszinten. Továbbá feltehetően újra minden beérkező ajánlatot elfogad majd a tenderen, tehát maradhat a 6,15 százalékos egyhetes kamatszint.

Mint ismert a jegybank Monetáris Tanácsa bő egy hete előbb 100 bázisponttal emelte meg az alapkamatot és a kamatfolyosót. Ezt követően 30 bázisponttal emelte az irányadó rátát az MNB a heti betéti tenderen.

Elemzők szerint az várható a következő hónapok során, hogy havonta jellemzően egyszer – a Monetáris Tanács rendes kamatdöntését követően – nőhet majd meg az irányadó kamatszint. Ám kisebb mértékben, mint az alapkamat. Azaz így tud a két kamatszint közelíteni egymáshoz, amely deklárált MNB-s célkitűzés.

A következő kamatdöntés április végén (26-án várható) és csak ez után emelkedhet a betéti ráta. Kivételt ez alól csak az jelenthet, hogyha a piaci folyamatok úgy kívánják, akkor április vége előtt is sor kerülhet kamatdöntésre. Nyilván a háború fordulatai, illetve annak gazdaságra gyakorolt hatásai, így legfőképpen a forint árfolyamának mozgása befolyásolhatja, illetve indukálhat egy esetleges rendkívüli döntést. Jelenleg a forint kifejezetten stabil, sőt, sokat is erősödött az elmúlt hetekhez képest. Ráadásul nálunk a legmagasabb most az alapkamat a régióban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink