Még Fukuyama is igazat adott Orbán Viktornak

Hírek
Erre a nem várt fejleményre Kiszelly Zoltán politológus hívta fel a figyelmet szerdán a Mozgástér blogon.  

Francis Fukuyama, a világ egyik legismertebb politológusa (igaz, hírnevét leginkább egy, a történelem végét tévesen megjósoló tanulmányának köszönheti) a magyarországi választások után nem sokkal egy Twitter-bejegyzésben fejtette ki aggodalmát a magyar demokráciával kapcsolatban. Most viszont nem szívesen, de igazat adott Orbán Viktornak valamiben.

A politológus nemrég Kijevben járt, ahol interjút adott a német szocdem pártalapítvány lapjának, amelyben kifejtette: úgy véli két nagy problémát kell megoldania az Európai Uniónak. Az egyik ilyen a közös valuta kérdése, amelyet a monetáris unió kiteljesítésével, vagy a nemzeti valutákra való visszatéréssel lehetne megoldani.

A másik, nem meglepő módon a migráció. Ebben a kérdésben igazat adott Orbán Viktornak, aki szerint csak a külső határok védelmével lehet a schengeni övezeten belüli szabad mozgást fenntartani. 

Arról is beszélt, hogy Afrika problémáit nem az Európába irányuló szabad migráció fogja megoldani, valamint a görög és olasz határőrizet megerősítését is javasolta. Ezekkel kapcsolatban már nem említette meg a magyar miniszterelnök nevét, pedig Orbán Viktor évek óta következetesen ugyanezeket szorgalmazza.

“Fukuyama ezen mondatai azért fontosak, mert jól mutatják a neolibeárlis mainstream működését. Előbb látványosan tücsköt-bogarat összehordanak (például) Magyarországról és annak miniszterelnökéről, majd amikor az élet sokadszorra sem nekik ad igazat, legfeljebb néhány félmondatban korrigálnak” – értékelte Kiszelly Zoltán az amerikai tudós közéleti megnyilvánulásait.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink