Még egy ország nemet mond a TikTokra

Hírek Sz. H.
Hasonlóan más nyugati országokhoz, Új-Zéland is megtiltja a kínai ByteDance tulajdonában álló alkalmazás használatát a törvényhozási képviselők és dolgozók informatikai eszközein.

A TikTok alkalmazás használatára vonatkozó tilalom minden olyan készüléket érint, amely hozzáfér az új-zélandi parlamenti hálózathoz – közölte Rafael Gonzalez-Montero parlamenti tisztviselő. A korlátozás március 31-én lép hatályba – írja a Magyar Nemzet.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy a kockázatok elfogadhatatlanok a jelenlegi új-zélandi parlamenti környezetben.

Új-Zéland többek között Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok példáját követi a korlátozással, amely országok az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok miatt már megtiltották a TikTok videómegosztó alkalmazás használatát a kormányzati eszközökön. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szintén megtiltotta a platform használatát a munkatársainak.

A TikTokkal szembeni globális fellépés Indiában kezdődött 2020-ban. A videómegosztó a Kínával közös határon történt halálos összecsapások után került fel a tiltott alkalmazások listájára. Újdelhi akkor arra hivatkozott, hogy védi a szuverenitását. Ugyanabban az évben Donald Trump akkori amerikai elnök azzal vádolta meg a TikTokot, hogy kémkedésre használja a kínai titkosszolgálat.

A TikTok elismerte, hogy anyavállalata, a ByteDance Kínában dolgozó alkalmazottai hozzáfértek az amerikaiak fiókinformációihoz. Ám azt mindig is tagadták, hogy átadták volna az adatokat a hatóságoknak. Joe Biden amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy teljesen kitiltja az alkalmazást az országból, ha nem szakít a kínai tulajdonosi hátterével.

A közösségimédia alkalmazások serdülőkre gyakorolt hatásáról itt írtunk korábban.

Borítókép: illusztráció, forrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink