Matolcsy újrázhat a jegybank élén

Hírek
Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György ismételt kinevezésére szándékozik javaslatot tenni a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségére Áder János köztársasági elnöknek, a jelölt parlamenti meghallgatása után - tájékoztatta a távirati irodát Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.  

Matolcsy György 2013. március 4-étől a Magyar Nemzeti Bank elnöke, vagyis vezetői mandátuma idén márciusban jár le. Ebbéli pozíciójában azonban újrázhat – a legújabb hírek szerint. Korábban Simor András, azt megelőzően pedig Járai Zsigmond volt az elődje. Miközben hatéves elnöki periódusa során számtalan bírálat érte Matolcsy Györgyöt, a jegybanki alapkamat historikusan alacsonyra, 0,9 százalékra csökkent, és az infláció is tartósan alacsony volt az elmúlt években. A jegybank úgy maradt az ár- és pénzügyi stabilitás őre, hogy különböző eszközein keresztül a gazdasági növekedést is segítette, valamint az említett alacsony jegybanki alapkamat révén jelentősen tudta támogatni a költségvetést. Az államháztartás 1600 milliárd forint kamatkiadást spórolhatott meg.

Az elmúlt hat év leforgása alatt számottevően csökkent az ország sérülékenysége. Ennek hátterében állt az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a kormány forintra konvertálta a lakossági, svájci frank alapú lakossági deviza­hiteleket.

Hozzávetőleg ezermilliárd forinttal mérséklődött a háztartások adóssága és 25 százalékkal a törlesztőrészletük. A megújult monetáris politikának köszönhetően pedig egyre nagyobb részben belföldi forintforrások jelentik a finanszírozás alapját hazánkban, a korábbi devizaalapú finanszírozás helyett.

A jegybanki növekedési hitelprogram bevezetése révén mintegy negyvenezer mikro-, kis- és középvállalat jutott cirka háromezer milliárd forintnyi, alacsony kamatozású kölcsönhöz.

Bár a pénzpiaci szakértők, a hazai ellenzéki “erők”, s a volt jegybankosok tartottak tőle mint vámpír a fokhagymától, Matolcsy György pont azt bizonyította be, hogy úgy viselkedett az elmúlt hat év leforgása alatt, miként egy konzervatív bankártól elvárható volt.

Borítófotó: Matolcsy György (MTI/Soós Lajos)